(VIDEO) Pobednik izbora u Bugarskoj za kog niste čuli ako niste Vesna Zmijanac, Mile Kitić ili Lepa Brena

0
screenshot/youtube

Ako pre poslednjih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, onih neuspešnih na proleće i ovih sa neizvesnim epilogom koji su održani proteklog vikenda, niste čuli za Slavija Trifonova, to bi značilo da niste ljubitelj bugarskog turbo-folka, pretpostavka je da ne gledate bugarsku televiziju i tamošnje tok-šou emisije, velika je verovatnoća da niste Vesna Zmijanac, Goran Bregović ili Mile Kitić, a sa skoro stoodstotnom sigurnošću se može tvrditi da niste Lepa Brena.

Na izborima održanim u nedelju najviše glasova je dobio pokret „Ima takav narod“ koji predvodi 54-godišnji Trifonov, najkraće, bugarski šoumen. Voditelj najgledanijeg tok-šoua (nešto poput Ivana Ivanovića), od pre nekoliko godina se „bacio i u muzičke vode“. Iako je nastupao sa jednim pank bendom u pratnji, prvoklasni je predstavnik bugarske čalge, turbo-dens-folka (nešto poput Mileta Kitića).

Tokom najmanje dvodecenijske voditeljske karijere je u svoju emisiju dovodio najveće zvezde Bugarske i Balkana; pa su tu svakako bili i pomenuti Mile Kitić, Vesna Zmijanac, Goran Bregović, Lepa Brena svakako više od jednom. To je takav tok-šou. Politike se dotiče kroz humor. Česta meta su mu Makedonci i teorije o poreklu savremenih Makedonaca koje vodi do antičke Makedonije. Pa mu je tako u gostima bio i Aleksandar Veliki (Sašo Velikiot).

Tek, odlučio je da uđe u politiku.

Prošlogodišnji protesti protiv vlasti Bojka Borisova iznedrili su nekoliko lista na novim izborima, ali nijedna nije imala uspeha kao Slavi Trifonov. Naziv liste „Ima takav narod“ bio je iznuđeno rešenje, jer mu nisu dozvolili da je nazove „Nema takva država“. ITN je osvojio 23,78 odsto glasova, što je za pedalj više od koalicije Bojka Borisova GERB (23,21 odsto), ali je dovoljno za prvo mesto i dva mandata više. I na aprilskim neuspešnim izborima, kada nije bilo moguće formirati vladu, ITN je imao neverovatnih 17 odsto glasova, a sada je Trifonov samo ojačao. Borisov i njegova koalicija su izgubili dva odsto.

Trifonov nije vodio kampanju za izbore. Već antikampanju. Nije imao spotove, kandidati sa njegove liste nisu išli u televizijske duele (zapravo i nema previše javnosti poznatih kandidata), svu kampanju je vodio direktnom komunikacijom preko društvenih mreža i klipovima koje je objavljivao na istim platformama.

Kako stoje stvari, posle antikampanje, najavio je da će voditi antipolitiku. Odbio je odmah saradnju sa koalicijom oko Borisova, kao i sa opozicionim socijalistima. Ali i sa listama „Ustani“ i „Demokratska Bugarska“ koje su učestvovale na protestima. Ponudio je rešenje da se formira vlada bez stranaka. Ima kandidata za premijera, Nikolaja Vasileva, nekadašnjeg ministra finansija. Neko kaže da se kocka, da želi da se ide ponovo na izbore jer računa da će dobiti još više glasova. Neko kaže da samo diže cenu sebi pred dogovor.

Inače, jedan od klipova u kampanji mu je bila i obrada pesme Zdravka Čolića „Pusti, pusti modu“…