(VIDEO) Odloženo suđenje direktoru vojne fabrike “Milan Blagojević”, radnici se skupili da ga podrže i “vređali” porodicu jednog nastradalog

0
Foto: Printscreen

Suđenje generalnom direktoru vojne fabrike “Milan Blagojević” iz Lučana Radošu Milovanoviću i rukovodiocima te fabrike, zbog eksplozije u kojoj su poginula dva radnika, koje je počelo juče u Osnovnom sudu u Ivanjici, odloženo je, a ispred suda se okupilo nekoliko stotina radnika te kompanije u znak podrške rukovodstvu.

Suđenje se odnosi na događaj od 14. jula 2017. godine, a osim Milovanovića sudi se i Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću.

Okupljeni radnici su rekili su da su se samoinicijativno okupili jer žele da se sazna prava istina i traže “da se sudi po pravdi i zakonu, a ne pod pritiskom javnosti”, preneo je N1.

Radnici su zahtevali da prate današnje suđenje, ali sud im to nije dozvolio sa obrazloženjem da nema odgovarajuću sudnicu koja bi mogla da primi sve prisutne, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo radnika.

Ulaz u sud i zgradu suda je obezbeđivao veliki broj policajaca. Među radnicima, koji su odsustvovali sa posla i okupili se ispred ivanjičkog suda, bilo je onih koji su, kako prenosi Danas, vređali članove porodice Milivojević, koja je u eksploziji izgubila sina Milomira i duže od dve godine insistirala na tome da se utvrdi odgovornost za tu tragediju.

“To su kolege koje su radile sa mnom decenijama u preduzeću. Rekao sam im „svaka vam čast ako ste došli da podržite mog mrtvog sina, a ako ste došli da podržite lučanskog Jutku – Radoša Milovanovića, dabogda da doživite sudbinu moje porodice“, a onda su počeli da viču i vređaju nas, što je bilo strašno. Kada se pojavio Radoš Milovanović svi su ga pozdravili aplauzom”, kazao je za Danas Milovan Milivojević.

Suđenje je odloženo za 15. novembar, jer je branilac osumnjičenog Tome Stojića podneo tužilaštvu predlog o sporazumnom priznanju njegove krivice. Odlaganju suđenja, koje su prihvatili zamenik tužioca i Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, protivila se odbrana ostale dvojice osumnjičenih, posebno Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića, ali sud je odlučio da prolongira suđenje.

Osnovno javno tužilaštvo u Ivanjici podiglo je krajem juna optužnicu protiv generalnog direktora fabrike i još dvojice rukovodilaca u kojoj ih optužuje za krivično delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Eksplozija i požar u pogonu fabrike “Milan Blagojević – namenska” u Lučanima dogodili su se 14. jula 2017. godine i u tom događaju su poginula dva radnika.