(VIDEO) Naučnici naučili pacove da igraju žmurke

0
Foto Profimedia

Studija Humboltovog univerziteta u Berlinu pokazuje da pacovi mogu da nauče da igraju žmurke i da očigledno uživaju u igri.

Glodari su brzo naučili pravila igre i uspešno zamenjivali uloge: čas su tražili, čas su se skrivali. Osim toga, odavali su utisak da im igra pričinjava zadovoljstvo, pišu naučnici u časopisu “Science”, prenosi Blic.

Naučnici su analizirali sklonost pacova ka igri na mladim mužjacima, na prostoru površine 30 kvadratnih metara. Oni su prvo naučili pacove pravilima igre, pri čemu je svih šest pacova za nedelju-dve naučilo da traži osobu koja se sakrila, odnosno da se sama sakriva.

Eksperiment je izgledao ovako: nakon što bi stavili pacova u kutiju s poklopcem na daljinsko upravljanje, čovek bi se sakrio. Čim bi se kutija otvorila, pacov je kretao da ga traži. Skičeći, glodari su tražili na nekoliko mesta, a svaki put kada bi pacov našao sakrivenog čoveka dobijao je nagradu, koja se sastojala u golicanju.

U drugom ekspermentu pacov je bio taj koji se sakrivao: osoba bi tiho čučnula pored otvorene kutije, a životinja bi iskočila iz nje odlazila da se sakrije. Ovoga puta životinje su bile veoma tihe i smišljeno su tražile skrovište, koje je uglavnom bilo neprovidno.