(VIDEO) Mogući plan Kremlja za napad na Ukrajinu: Britansko Ministarstvo odbrane objavilo kartu sa rasporedom vojnih snaga Rusije

1
(Beta/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

(Beta) – Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je na službenom Tviter nalogu video u kome se izmedju ostalog vidi karta sa rasporedom vojnih snaga Rusije, koja prikazuje mogući plan Kremlja za invaziju na Ukrajinu.

“Nismo videli dokaz da se ruske trupe povlače iz ukrajinskih pograničnih oblasti”, saopštilo je ministarstvo.

Rusija zadržava značajno vojno prisustvo kojim može da izvrši invaziju bez daljeg upozorenja, prenosi Glas Amerike.

U video zapisu je na pitanje “zašto predsednik Putin želi rat” rečeno da šef ruske države vidi Ukrajinu kao zonu razdvajanja u odnosu na NATO i da misli da je ta zemlje kulturološki i istorijski deo Rusije.

“Time se ne prihvata Ukrajina kao nezavisna država, ali ona jeste nezavisna država”, navodi se u videu.

Putin, kako se navodi, nije srećan zbog težnje Ukrajine da se priključi NATO i želi da je vrati pod kontrolu Rusije.

Nadalje, Rusija je raspodelila “enorman broj” vojnika duž granice sa Ukrajinom, a britanski obaveštajni izvori iznose da ona i dalje “rapidno” podiže vojnu moć. Ruske snage su rasprostranjene od aneksiranog Krima, preko zapadne i jugozapadne Rusije, do Belorusije.

Navodi se da britanski obaveštajni izvori ukazuju i na “abnormalnu aktivnost ruske Ratne mornarice”, održavajući vežei u severnom Atlantiku, Baltičkom moru i u Sredozemlju.

U videu, ministarstvo iznosi i analizu da se ukrajinska severna granica nalazi u centru u odnosu na pozicije ruskih vojnih snaga, što je “direktna pretnja prestonici Kijevu”.

Invazija, zaključeno je, može da počne u roku nekoliko dana, a na grafičkom prikazu je označeno moguće kretanje ruskih vojnih efektiva.

Ukoliko ruski predsednik Putin izabere rat, stradaće “značajan broj” ljudi “da bi dobio šta želi”.

“Ali, predsednik Putin još može da izabere mir. Može da izabere diplomatiju i deeskalira tenzije. On može da izabere prevenciju konflikta”, poručilo je britansko Ministarstvo odbrane.

1 KOMENTAR

  1. Jedino postoji mogucnost da Ukrajina napadne Ruse u Donbasu i da tako pocne rat, sve ostalo su budalastine.

Comments are closed.