(VIDEO) Kuc, kuc, ko je?: Spavao je i niko nije mogao da ga nađe i saopšti da je dobio Nobelovu nagradu, a onda ga je u dva noću u podžami probudio kolega…

0

Američki profeosr Robert Vilson morao je da u dva ujutru peške ode do kuće svog kolege Pola Milgroma kako bi mu saopštio vest da su dobili Nobelovu nagradu.

Kada je Kraljevska švedska akademija nauka u ponedeljak saopštila da su američki ekonomisti Pol Milgrom i Bob Vilson dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju, obojica su čvrsto spavali u svojim krevetima u Stenfordu u Kaliforniji.

Na kraju je odbor uspeo da se domogne Vilsona da mu saopšti vest. Ali Milgrom je spavao i niko nije mogao da ga kontaktira. Tako je bilo na Vilsonu – koji je slučajno Milgromov komšija – da ode u dom svog bivšeg učenika u pidžami kako bi mu saopštio srećnu vest da je osvojio nagradu vrednu milion američkih dolara, piše Gardijan.

Snimke sa Milgromove sigurnosne kamere zabeležile su trenutak kada je Vilson stigao u gluvo doba noći da saopšti vest. Na snimku, Vilson i njegova supruga Mari prilaze vratima, Mari držeći se za telefon.

“Pol”, kaže Vilson, zvoneći na interfon i kucajući nekoliko puta.

Na kraju Milgrom odgovara: „Halo?“.

„Pol, Bob Vilson je. Dobili ste Nobelovu nagradu “, kaže on, uzdržano.

„I zato pokušavaju da vas dobiju. Ali ne mogu. Izgleda da nemaju broj… “.

Meri uskače: „Dali smo im vaš broj mobilnog“.

“Da, imam? Vau “, kaže Milgrom. “OK”.

“Hoćete li se javiti na telefon?” kaže Meri i smeje se.

Nekoliko minuta ranije, prema Univerzitetu Stenford, i Vilsona su “zatekle vesti”.

Kad mu je u ranim satima zazvonio kućni telefon, isključio ga je. Tako je Nobelov komitet umesto toga pozvao Mariju. Kasnije je Milgrom objasnio kako su se stvari odvijale iz njegove perspektive.

„Spavao sam i zvono na vratima zazvonilo je u dva ujutro. A onda sam uzeo telefon – to je video zvono na vratima. I video sam Bobovo lice i on je pokucao na vrata, govoreći mi da pokušavaju da me zovu i da smo osvojili Nobelovu nagradu, što je lepa, prilično dobra vest “, rekao je Rojtersu.

Profesori sa Stenforda dobili su Nobelovog priznanja za ekonomiju za svoj rad na teoriji aukcija i poboljšanju formata aukcija. Milgrom je bio Vilsonov postdiplomski student 1970-ih i od tada sarađuju.