(VIDEO) Kina potvrdila rušenje aviona sa 132 putnika na jugozapadu zemlje

0

(Beta-AFP) – Avion kompanije Čajna Istern Erlajns (China Eastern Airlines) sa 132 ljudi srušio se na jugozapadu Kine, saopštila je kineska uprava za civilnu avijaciju (CAAC).

Kineska uprava je saopštila da je u avionu bilo 123 putnika i devet članova posade, ispravljajući prethodne izveštaje prema kojima je u letelici bilo 133 ljudi.

Boing-737 srušio se blizu grada Vudžua, u regionu Gangsi, i izazvao požar na planini, javila je javna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Prema lokalnim medijima avion MU5735 kompanije “China Easter Airlines” poleteo je nešto posle 13.00 po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom) iz jugozapadnog grada Kunminga. Leteo je za južni grad Kanton, udaljen oko 1.300 kilometara.

Letelica je izgubila kontakt iznad grda Vudžua, u planinskoj oblasti Gangsi, navela je kineska uprava za civilnu avijaciju (CAAC).

“Potvrđeno je da se avion srušio”, navodi se u kratkom saopštenju i dodaje da je “radna grupa” poslata na mesto nesreće.

Nesreća je izazvala požar na planini, javila je javna televizija CCTV navodeći da su spasilačke ekipe poslate na lice mesta.

Uprava za civilnu avijaciju navela je da je poslat tim zvaničnika na mesto nesreće a vatrogasna služba Guangsija je saopštila da se radi na obuzdavanju planinskog požara izazvanog udesom.

Satelitski snimci Nase pokazuju veliki požar u oblasti gde se avion srušio, prenosi agencija AP.

Za sada nema komentara od aviokompanije Čajna Istern. To je jedna od tri vodeće kineske aviokompanije koja obavlja desetine domaćih i međunarodnih ruta na 248 destinacija.

Avionske nesreće su relativno retke u Kini u zemlji gde je vrlo razvijen aviosaobraćaj poslednjih decenija i gde su bezbednosne mere vrlo stroge. Poslednja veća nesreća dogodila se u avgustu 2010. kada je stradalo gotovo 50 ljudi.