Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvo lečenje zasnovano na video igrici za ADHD – poremećaj sa deficitom pažnje i hiperaktivnošću.

Video igrica pod nazivom “EndeavorRx ” odobrena je ove nedelje i biće dostupna samo na recept, a namenjena je deci uzrasta od osam do 12 godina sa određenim vrstama ADHD, preneo je CNN.

Primenjivaće se zajedno sa drugim tretmanima, kao što su terapija usmerena na kliničke lekove,  i obrazovni programi.  

ADHD je uobičajeni neurorazvojni poremećaj koji se najčešće prvo dijagnostikuje kod dece i možeda traje i u odrasloj dobi.  

Otprilike četiri miliona dece uzrasta od šest do 11 godina obolelo je od ADHD, čiji simptomi uključuju poteškoće u fokusu i obraćanju pažnje i poteškoće u kontrolisanju ponašanja.  

Ovo je prva terapija na bazi igarice koja je od FDA dobila odobrenje za stavljanje u promet kao deo terapije za ovaj poremećaj.  

„EndeavorRx” nudi opciju  za poboljšanje simptoma povezanih sa ADHD kod dece i važan je primer digitalne terapije kao oblasti koja je u porastu kada je lečenje u pitanju“, rekao je dr Džefri Šuren, direktor Centra za uređaje i radiološko zdravlje FDA, navodi se u saopštenju.  

Igrica, koja se može preuzeti kao aplikacija na mobilni uređaj, odobrena je za tržište nakon što je FDA pregledao pet kliničkih studija koje su uključivale više od 600 dece.   

Agencija je napomenula da su prijavljeni neki negativni efekti, poput frustracije, glavobolje, vrtoglavice, emocionalne reakcije i agresije, ali je saopštila da nisu prijavljeni „ozbiljni“ štetni efekti.  

“Akili”, kompanija koja je stvorila “EndeavorRx” rekla je da deca treba da igraju igricu 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji tokom jednomesečnog ciklusa lečenja.  

Predstavnik kompanije “Akili” rekao je da se pokazalo da igrica poboljšava funkciju pažnje u ciljnoj populaciji.    

„Ponosni smo što danas pravimo istoriju odlukom FDA,“ rekao je Edi Martući, izvršni direktor kompanije “Akili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.