Video-igre srednjoškolaca u centru grada – Mikrogalerija kao prozor u svet nauke i inovacija

0
Foto: Marko Risović

Sve video-igre nastale tokom manifestacije Maj mesec matematike (M3), posetioci će tokom leta imati priliku da vide u Mikrogaleriji, izložbenom prostoru Centra za promociju nauke.

U okviru programa Mejkers lab, od februara do kraja maja, srednjoškolci iz cele Srbije, zajedno sa naučnim komunikatorima i komunikatorkama, stručnjacima iz Centra za promociju nauke, Nordeusa i Nordeus fondacije, partnera ovogodišnje manifestacije M3, napravili su svoje prve edukativne video-igre koji će ostati dotupne za javnost i tokom leta.

Foto: Marko Risović

Igre srednjoškolaca bile su sastavni deo zvaničnog programa Maja meseca matematike u Silosima Beograd, koji je ove godine privukao pažnju oko 100 000 posetilaca. Nordeus fondacija je ove godine  bila partner Centra za promociju nauke u realizaciji ove važne naučno popularne manifestacije upravo jer omogućava mladima da uče kroz iskustvo i timski rad, povezujući svoje talente, nauku i tehnologiju, i pruža platformu da svoj rad prikažu velikom broju dece i odraslih. Kroz ovakve programe uče i oni koji ih stvaraju, a i oni koji u njima uživaju. 

Foto: Marko Risović

Šta je Mejkers Lab?

Centar za promociju nauke prošle godine pokrenuo je novi program, koji za cilj ima podsticanje srednjoškolaca za timsko razvijanje inovacija i ideja. Mejkers lab realizuje se u Mejkers spejsu – kreativnim laboratorijama i radionicama u kojima se mogu naći raznovrsni alati, uređaji za rad na elektronici i programiranju, obradi metala i drveta, digitalna i 3D fabrikaciji i CNC mašine. Ove učionice budućnosti dostupne su besplatno svim građanima.

Mikrogalerija, foto: Marko Risović

Nauka za sve u pet kvadratnih metara

Mikrogalerija je izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, koji direktno iz Ulice Kralja Petra 46 komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva nauku. Ona predstavlja prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, a u pet kvadratnih metara predstavlja se naučna oblast ili projektna tema koja je trenutno u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prava interaktivna naučnopopularna, edukativna postavka, koju svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili slušati.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime