Zbog sprečavanja širenja koronavirusa i u Hrvatskoj su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući i mise u crkvama.

Mlađi vernici potrebu za duhovnošću imaju mogućnost da prate mise preko interneta, ali starijim ljudima koji žive na selu odlazak u crkvu je gotovo jedini način da zadovolje verske potrebe.

Još im je teže kad imaju takvog sveštenika zbog kog i vernici iz Splita odlaze na misu u sat vremena udaljenu seosku Župu Katuni – Kreševo, a da pritom nemaju nikakve veze s tom župom niti su vezani s tim delom Dalmatinske zagore. 

Katuni i Kreševo su sela u opštini Šestanovac, imaju nekih petstotinak stanovnika, a njihova zajednička crkva Uznesenja Blažene Device Marije se nalazi u drevnoj župi Radobilji, tačno na granici dva sela. 

Tamošnji vernici, kako piše Slobodna Dalmacija, veoma cene svog sveštenika, odnosno župnika, don Miju Grozdanića. Masovno ga hvale kao pravog duhovnika, a da je jako povezan sa svojim župljanima pokazao i je juče kada je tri i po sata obilazio baš svaku kuću u svakom zaseoku te župe.

Župljani su ga dočekivali na kolenima, s krunicama u rukama, dok ih je blagosiljao oltarskim sakramentom. Pritom su svi pazili da, zbog sprečavanja širenja koronavirusa, drže distancu, a neki su, poput don Mije, imali i zaštitne maske na licima.

Komentara

  1. Milos
    30. март 2020. 17:51

    Don Mija blagosilja ljude sa maskom na licu a nasi svestenici u nedelju na bogosluzenju bez maski, jel znate zasto? Nasi kroz istoriju znaju da se nista lose ne moze desiti dok sluze bogu a katolici znaju da nisu pravoverni ko sto znaju da se njihova osvestena voda pokvari posle 2 nedelje dok pravoslavna traje godinu dana do sledeceg osvestavanja.

  2. Анонимни
    1. април 2020. 11:55

    e moj Miloše jadna ti majka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.