(VIDEO) Gužve na granicama: Više od hiljadu kamiona zaglavljeno na jugu Britanije

0
SWNS / SWNS / Profimedia

Usled pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, zemlje EU zatvorile su granice prema ovoj zemlji i stopirale prevoz robe. Tako je više od 1.000 kamiona bukvalno ostalo zaglavljeno na jugu Engleske.

Situacija na aerodromu Menston u Kentu u Engleskoj je veoma “ozbiljna” javljaju izvori CNN-a.

“Vozači teretnih vozila imaju malo hrane i toalet papira. Udruženje drumskih prevoznika poziva vladu da hitno reši trenutnu situaciju”, rekao je direktor Udruženja drumskih prevoznika Rod Mekenzi.

Većina tih vozača upravo su Francuzi koji se nadaju skorom dogovoru Velike Britanije i Francuske kako bi se što pre vratili kući. Britanski mediji su napaćene vozače prozvali “Makronovim božićnim taocima”.

Ovim napaćenim vozačima nije do šale. Zaglavljeni na jugu Engleske stoje duže od 48 sati, mnogi su promrzli i nemaju šta da jedu. Britanska ministarka Priti Patel rekla je da na autoputu M20 stoji oko 650 kamiona, a da se na pisti obližnjeg aerodroma nalazi njih 873.

Pozivajući se na francuskog ministra za evropske poslove Klementa Benea, BBC javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog saobraćaja do srede.

“U poslednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavićemo i danas”, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Na pitanje da li se rešenje može očekivati danas, Patel je rekla da se na tome radi jer je “u interesu obe zemlje da se osigura nesmetan protok”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500