(VIDEO) Formirali hitni koridor za vatrogasce, a vozač poršea je to iskoristio: Ovakvi putevi povećavaju šansu za preživljavanje i do 85 odsto

0
Printscreen/YouTube/ EmergencyReporterSRB

Na društvenim mrežama u regionu pojavio se video snimak na kom se vidi kako su vozači na auto-putu u Hrvatskoj, u Dalmaciji, napravili hitni koridor kako bi oslobodili prolaz za vatrogasno vozilo. Međutim, jedan vozač skupocenog poršea švajcarske registracije je koridor iskoristio kako bi i on prošao šlepajući se iz vatrogasnog vozila, piše Slobodna Dalmacija.

Da bi interventna vozila brzo i bezbedno stigla do mesta nesreće i pomogla onima kojima je pomoć potrebna, a time u većini slučajeva i spasila nečiji život, potrebno je omogućiti što brži i sigurniji prolazak formiranjem takozvanog hitnog koridora, tako što se vozila u dve trak što je više moguće pomaknu u bližu stranu puta.

U Hrvatskoj je, slično kao i u drugim zemljam, stvaranje hitnog koridora propisano i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, kako piše SD, ovo pravilo u praksi funkcioniše samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mesta nesreće.

A benefiti su višestruki jer hitni koridori podrazumevaju jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača, brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće i brzo pružanje pomoći u okviru takovzanog zlatnog sada, kada je hitna pomoć najvažnija i najpotrebnija.

U takvim situacijama, povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće su za 85 odsto.

Kako se to zaključuje u tekstu Slobodne Dalmacije, pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača mali je pomak uleevo ili udesno, dok je za onog koji je nesreću doživeo, to koridor prema životu.