(VIDEO) Flojdov brat se uključio uživo u program CNN i postavio pitanje šefu policije: “Da li će pravda biti zadovoljena, da li ćete uhapsiti preostale policajce?”

0

Reporterka CNN-a Sara Sidner izveštavala je uživo iz Mineapolisa sa protesta koji su zapalili Ameriku nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, kad ju je usred rečenice prekinuo kolega Don Lemon i rekao joj da porodica preminulog ima pitanje za šefa policije tog grada Medariju Aradondu. Lemon je rekao da Flojdov brat Filonis želi da postavi pitanje Arodondu preko nje, preneo je Blic.

“Možete li to da uradite? Mislim da porodica ima koje pitanje za šefa policije”, upitao je Lemon.

“Da. Mogu to da uradim. Ako porodica ima pitanje, molim vas, pitajte”, rekla je Sara.

Ovo je prvi put da je porodica komunicirala sa policijom otkako je Džordž Flojd ubijen prošlog ponedeljka, nakon što mu je beli policajac Derek Čuvin pritisnuo vrat kolenom i tako ga držao skoro devet minuta od čega je tri bio u nesvesti. Osim Šovina tu su bila još tri policajca – Tomas Lejn, Tou Tao i Aleksander Kueng. Sva četvorica su otpuštena, ali je Šovin ponovo uhapšen i optužen za trećestepeno ubistvo i ubistvo bez predumišljaja, za šta mu preti 35 godina zatvora.

Sara se okrenula ka Aradondu koji je stajao u blizini okružen novinarima i demonstrantima. Flojdov brat postavio je potom pitanje preko video veze sa Sarom.

“Filonis Flojd ima pitanje za vas”, obratili su mu se novinari.

“Želim da znam da li ćete doneti pravdu za mog brata i uhapsiti i osuditi sve policajce koji su učestvovali u incidentu?”, upitao je Filonis Saru, koja je prosledila pitanje šefu policije.

“Za porodicu Flojd: ako ćutite ili ne intervenišete, za mene je to saučesništvo. Ne vidim da je nivo razlikovanja išta drugačiji. Naravno, optužnice i odluke u vezi sa tim moraće da idu preko naše kancelarije okružnog tužioca i sigurno FBI sprovodi istragu, ali želim da kažem Flojdovoj porodici da moja odluka da otpustim sva četiri policajca nije zasnovana na nekoj vrsti hijerajhije. Gospodin Flojd je preminuo u našim rukama i ja na to gledam kao na saučesništvo, rekao je Aradondo, izvinjavajući se porodici.

Aradondo je rekao da bi se nadao da će ostali policajci intervenisati tokom fatalnog incidenta sa Flojdom.

“To se očekuje od policajaca, zar ne?”, upitala je Sara.

“Apsolutno. Ali to se nije dogodilo”, odgovorio je on.

Flojdov brat je potom zaključio: “Oni hapse ljude svakog dana. Imali su dovoljno dokaza da ih otpuste (policajce), stoga imaju dovoljno dokaza i da ih uhapse. Ne znam kome on to govori, ali potrebno mi je da on to uradi jer mi svi slušamo. Životi Afroamerikanaca su važni”.