(VIDEO) Eksperiment pokazao kako se brzo virus širi u restoranu: Klice su bile na hrani, priboru za jelo, čak i na licima ljudi…

0
Foto: Profimedia

NHK televizija iz Japana je – u saradnji sa stručnjacima – sprovela eksperiment koji je za cilj imao da pokaže koliko lako i brzo se šire klice virusa u restoranima ukoliko je zaražena samo jedna osoba, prenosi CNN.

Eksperiment je prikazan na NHK televiziji i predstavlja simulaciju atmosfere u restoranu sa švedskim stolom u kom se nalazi deset ljudi, pri čemu je samo jedna osoba zaražena virusom.

Svaki učesnik u eksperimentu je uobičajeno prolazio pored švedskog stola, koristeći pribor za jelo i hranu i ne uzimajući u obzir potencijalnu kontaminaciju.

Naposletku eksperimenta učesnici su osvetljeni specijalnim crnim lampicama koje su detektovale mesta na kojima se proširila ‘infekcija’.

Supstanca koja se koristila za označavanje virusnih klica mogla se videti na hrani, poslužavniku, escajgu, tanjirima, pa čak i na licima nekih učesnika.

Profesor kliničke patologije na Univerzitetu u Hong Kongu dr Džon Nikolas smatra da eksperiment pokazuje koliko se virusi brzo šire, posebno ako higijena ruku nije adekvatna.

“Ono što smo videli je da će se virus ekspresno proširiti na površine i ljude i ovo je još jedan dokaz koliko je važno redovano prati ruke”, rekao je dr Nikolas.

Međutim, on je naglasio da je situacija “veštačka”, jer je naglasak eksperimenta na konstantnom dodirivanju površina.

Dr Nikolas smatra da bi bilo još efikasnije sprovesti eksperiment pod specijalnim crnim lampicama u kom se prikazuje ‘zaražena’ osoba pre i posle pranja ruku.

“Tako bi šira javnost dobila jasan pokazatelj koliko higijena ruku može dobrineti smanjenju prenosa potencijalno zaraznog virusa”, rekao je dr Nikolas.