(VIDEO) Dok se proširuju sankcije protiv njega, Roman Abramovič viđen na izraelskom aerodromu

0
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Rusko-izraelski milijarder i oligarh Roman Abromovič primećen je na aerodromu u Tel Avivu.

Fotoreporteri agencije Rojters uslikali su Abramoviča na međunarodnom aerodromu Ben Gurion, a pojavio se i video snimak koji je objavio Skaj njuz.

Nekoliko dana ranije, i njegov privatni avion nalazio se na istom aerodromu. Međutim, prema podacima sajta “Flightradar24”, avion je potom sleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo i to preko Istanbula.

Velika Britanija je prošle nedelje sankcionisala Abramoviča zbog veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a EU je sledila njegov primer, a ruski oligarh je obuhvaćen i novim paketom sankcija Evropske unije. U dokumentima EU se ističe da je Roman Abramobić “blizak Vladimiru Putinu, kao i da je vlasnik akcija Evraza i bivši guverner Čukotke”, preneo je Gardijan.

“Roman Abramovič je ruski oligarh koji je dugo imao bliske veze sa Vladimirom Putinom. On je imao privilegiju da ima pristup predsedniku i održavao je vrlo dobre odnose sa njim. Te koncencije sa ruskim liderom su mu pomogle da dođe do ogromnog bogatstva. Najveći je akcionar Evraza, kompanije koja je jedan od najvećih poreskih obveznika Rusije”, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke Evropske unije o uvođenju sankcija.

Prethodno su Ambramoviču, vlasti Velike Britanije zamrznule celokupnu imovinu i zabranile mu poslovanje sa pojedincima i kompanijama na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, nakon čega su usledili ogromni problem Čelsi, čiji je Abramović dugogodišnji vlasnik.

Abramovič pored ruskog ima izraelsko i portugalsko državljanstvo, a u više navrata je negirao povezanost sa Putinom.