(VIDEO) Beogradski sindikat, novi singl “Danima” i priča koja traje 22 godine

0

“Red zmaja”, “TUMZ” (Tehnika Upravljanjem Mikrofonom i Znanjem) i “MC Flex” (Feđa Dimović), ujedinili su se na današnji dan pre 22 godine u grupu koja je svima poznata kao Beogradski sindikat.

Sindikatu su se kasnije pridružili Šef Sale, Prota i di-džej Ajron, trinaest godina kasnije jedan od članova, Aleksandar Protić, napustio je grupu zbog želje da se bavi politikom, a Sindikat je tokom dvehiljaditih postalo jedan od najznačajnijih srpskih hip-hop predstavnika na muzičkoj sceni.

Šest albuma, koncert u rasprodatoj Areni, nekoliko društveno-politički angažovanih singlova kasnije, angažovanih nastupa, Beogradski sindikat je objavio novu pesmu povodom svog 22. rođendana.

Singl “Danima” je za desetak sati od objvaljivanja na Jutjubu prikupio na desetine hiljada pregleda i govori o stanju apatije koje je zavladalo u Srbiji, Evropi i svetu.

Život te šiba danima, al’ nikog to ne zanima, jer danas niko više nema vremena, u oči da te pogleda, k’o čovek da te sasluša i kaže da će biti sve k’o nekada“, kaže se u referenu nove pesme.

Godine 2001. izdali su svoj prvi album “BSSST…Tišinčina”, koji je ubrzo osvojio simpatije publike. Nakon njega nižu se albumi:  “Govedina”, “Svi zajedno”, “Oni su”, “Direktni heroji” i “Sindikalno proleće” i brojni hitovi, poput “Dolazi Sindikat”, “Divljina”, “BS! BS!”, “Govedina”, “Zajedno”, “Od sranja se ne beži”, “Alal vera”, “Poroci Beograda”, “Ja u životu imam sve”, “Mi smo ta ekipa”, “Svim srcem”, “Olovni vojnici”, “Nema povlačenja, nema predaje”, “Balada disidenta”, “Sistem te laže”…