(VIDEO) Avioni nadletali Severnu Makedoniju: “Dobrodošli u NATO…”

1
Ilustracija: Printscreen video

Dva američaka i četiri grčka vojna aviona preleteli su danas Severnu Makedoniju kao gest doborodošlice ovoj zemlji u NATO.  

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska je u izjavi medijima ispred Vlade u Skoplju istakla da je danas na makedonskom nebu potvrđena teza “I mi smo NATO!”, a snimak preleta je objavila na Fejsbuku.

Posted by Radmila Sekerinska on Петак, 29. мај 2020.

“Današnja koordinirana akcija naše armije sa NATO komandama i vazduhoplovnim snagama SAD pokazuje da integracija nije samo politička, nego je realna, vojna i odbrambena. Želim da se zahvalim SAD na ovoj akciji kojom su nam na delu i vidljivim gestom poželeli dobrodošlicu u Alijansu”, rekla je Šekerinska.

U zajedničkoj akciji su učestovala dva američka bombardera B1 koja su doletela iz Severne Dakote i četitri grčka F16, koji su ih sačekali na bugarskoj granici, te su u zajedničkoj formaciji Povardarjem doleteli do Skoplja na visini od 1.500 metara.

“Avioni su poleteli iz Severne Dakote i posle dugog leta ušli su preko bugarske granice, gde su ih sačekala četiri aviona F16 grčkog vazduhoplovstva i zajedno su u formaciji, preko Štipa, Velsa, aerodroma Petrovec, preleteli preko grada Skoplja”, rekao je pukovnik Valentin Ivanovski.

On je istakao da je ovu složenu vazduhoplovnu operaciju snaga NATO alijanse organizovala komanda za Evropu u koju je bio uključen i novi makedosnki operativni centar.

Ambasadorka SAD u Skoplju Kejt Brns je rekla da SAD pokazuju da su tu i da podržavaju NATO i novog saveznika u toj alijansi.

“Ovaj prelet je simbol produbljivanja našeg prijateljstva. Iako je prethodnih nedelja najveći fokus bio na zajedničkoj borbi protov kovida 19, ne treba da dozvolimo da to zamagli istirijsko dostignuće ove zemlje – ulazak u NATO i otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU”, rekla je Brns.

Severna Makdonija je punopravna članica NATO postala 27. marta ove godine, ali zbog epidemije korona virusanisu mogle da se održe panirane svečanosti povodom prijema. 

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Могао је и неки бугарски авион да прелети, као и албански. Чисто да се нађу и да их поздраве сви “другови” на окупу.

Comments are closed.