Američka mornarica potvrdila je da su dva snimka misterioznih objekata sa kojima su se susreli njihovi piloti zaista autentični, ali su zamolili javnost da prestanu da ih nazivaju „neidentifikovani leteći objekti“ (NLO), pošto su u pitanju „neidentifikovani leteći fenomeni“, piše Vašington post.

U decembru 2017. godine pojavila su se dva video-snimka na kojima se vide misteriozni objekti sfernog oblika, takvog kretanja da je to zbunilo i eksperte. Treći snimak objavljen je pre godinu i po dana i vrlo je sličan.

Prošle nedelje je predstavnik mornarice priznao autentičnost ovih objekata, ali je objasnio da vojska striktno izbegava korišćenje termina NLO.

„Ratna mornarica označava objekte u ovim video-zapisima kao neidentifikovani leteći fenomeni“, rekao je Džozef Gradišer, portparol zamenika šefa mornaričkih operacija za informatičko ratovanje.

On objašnjava da se ovaj termin „koristi jer pruža osnovni opis za viđene/opažane neovlašćene/neidentifikovane letelice/objekte, koji su primećeni u vazdušnom prostoru različitih područja koje kontroliše vojska.“

Ovo je prvi put da vojska priznaje postojanje ovih obekata i autentičnost snimaka, i činjenicu da ne može da ih identifikuje. Takođe, vojska je potvrdila da ovi snimci nisu bili predviđeni za objavljivanje i da nije trebalo da se pojave u javnosti.

Ipak, to ne znači da su u pitanju vanzemaljski objekti ili da su u pitanju vanzemaljci koji nas špijuniraju, navode sagovornici lista. „Neidentifikovani leteći fenomeni“ nije novi pojam i mornarica ga je uvek više koristila nego NLO, a sve kako ne bi obeshrabrili pilote da prijavljuju ovakve „susrete“, navode.

Gradišer kaže da je jedino moguće objašnjenje što su ovakvi susreti redovna pojava od 2014. godine, porast bespilotnih vazduhopolovnih sistema, kao što su neke vrste dronova koji su dostupni i običnim ljudima. Stvar je u tome da takvi „upadi“ predstavljaju opasnost po bezbednost pilota, i to je predmet istraživanja mornarice.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.