Potpuno bela panda snimljena je kako luta bambusovim šumama jugozapadne Kine, što je prvi takav slučaj zabeležen u divljini, kažu stručnjaci, prenosi Gardijan.

Snimak je napravljen pomoću infracrvene kamere u aprilu u rezervatu prirode Volong, oko 2.000 metara iznad nivo mora u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan, rekli su lokalni zvaničnici. U tom području živi više od 80 odsto svih divljih pandi na planeti, a ostale su u pokrajinama Šanži u centralnom delu Kine i na severozapadu zemlje u pokrajini Gansu.

Li Šeng, naučnik sa pekinškog univerziteta, rekao je da do sada nije snimljena nijedna albino panda. On i kolege pretpostavljaju da je ovaj primerak životinje star godinu ili najviše dve.

„Panda je izgledala snažno i stabilno je koračala, a to je znak da genetska mutacija možda nije u potpunosti omela njen život“, rekao je Li.

Prirodni rezervat planira da postavi više infracrvenih kamera kako bi se pratio njen razvoj i način komuniciranja s ostalim pandama u tom području.

Životinje s albinizmom, urođenom i naslednom nesposobnošću organizma da stvara pigment melanin, što je posledica nedostatka enzima tirozinaze, često su u većoj opasnosti od toga da u divljini postanu žrtve nekog predatora jer se loše snalaze u prostoru i slabije vide.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode albino pande je uvrstila među ugrožene vrste. Svetski fond za prirodu objavio je da su u divljini ostala još samo 1.864 primerka.

Jedan od simbola Kine, panda je ambasador mira i prijateljstva u odnosima te zemlje s inostranstvom. Kao simbol mirovne diplomatije Kine, prva panda je još 685. godine otputovala u neku stranu zemlju. Tada je Kinom vladala jedina carica koja se zvala Vu Zetian, a dve pande poklonila je tadašnjemu japanskom caru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.