(VIDEO) Albanska pevačica snimila spot na ostacima pravoslavnog hrama

0

Albanska pevačica Albana Azizi, snimila je spot za svoju novu pesmu na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. Spotu koji se na Jutjubu pojavio krajem oktobra, prethodili su pokušaji prištinskih zvaničnika i rimokatoličke kosovske biskupije da se ovaj pravoslavni hram prikaže kao katolički, piše Kossev.

Spot za pesmu “Sa mire ta bona” (Dobro sam ti uradila), albanske pevačice Aljbane Azizi, koji je nedavno objavljen na Jutjubu, snimljen je na temeljima pravoslavne crkve Svetog Nikole koja je dospela u žižu interesovanja javnosti, kada su početkom avgusta na ovom mestu, rimokatolički biskup kosovski, Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup, Zef Gaši, sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili misu, kojom je, kako je saopšteno, obeležen 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore.

Ovaj dan je, kako je naglašeno, prvi put obeležen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole, prenosi Kossev.

Na srednjovekovnoj tvrđavi “Novo Brdo”, u blizini ove crkve potom je i postavljena kosovska zastava.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, Srpska pravoslavna crkva i Eparhija raško-prizrenska protestovali su, izrazivši duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju, dok je ujedno kod Vatikana i pokrenuta inicijativa kako “аlbаnski kаtolički kler” na Kosovu ne bi “nа ovаj nаčin nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog nаroda”.