Evropski parlament ogromnom većinom danas je ratifikovao ugovor kojim se određuju uslovi razlaza između Velike Britanije i EU, prve zemlje koja napušta Uniju koja se do sada uvek širila. 

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih. 

Glasanje u Evropskom parlamentu poslednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine posle referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji. 

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo poslednja plenarna sednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege. 

„Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom Parlamentu. Stvari će neizbežno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri“, rekao je Sasoli. 

Posle glasanja je poručio svojim „dragim britanskim prijateljima“ da je italijanska reč „adio“ suviše konačna pa im zato sa svojim kolegama kaže „arivederči“.

„Želim da vas napustim sa rečima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju“, rekao je Sasoli.

Na inicijativu nemačke poslanice Zelenih Tei Rajntke posle glasanja svi poslanici su ustali i počeli da pevaju škotsku pesmu „Old Lang Sajn“ (To je samo doviđenja), kojom se tradicionalno prati stara godina i dočekuje nova. Neki britanski poslanici nosili su šalove u bojama britanske i evropske zastave, prenosi agencija Hina.

Ta se pesma peva i na sahranama i drugim oproštajnim prilikama, ali i na proslavama diplome ili mature. Dok su pevali tu pesmu, većina poslanika se držala za ruke, mnogi sa suzama u očima.

„Uvek ćemo vas voleti i nikad nećemo biti daleko. Nedostajaćete nam“, obećala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen evroposlanicima tokom rasprave pre glasanja.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.