“Vi naših 18, mi vaših 20”: U toku masovno proterivanje diplomata u Evropi, posle ukrajinskih Rusija nepoželjnim proglasila i češke

0
Foto: Profimedia

Rusija je progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata, kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju koje je prenela agencija Tas navodi se da je češki ambasador u Rusiji Vitežslav Pivonka informisan da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno nepoželjnim i da im je ostavljan rok do kraja sutrašnjeg dana da napuste Rusiju.

Ranije je rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor češkog ambasadora nakon što je Prag proterao 18 ruskih diplomata, javila je novinska agencija Tas, pozivajući se na neimenovani izvor.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček saopštili su da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi.