Veton Suroi novi savetnik Prištine u dijalogu sa Beogradom: “Tači je uzurpirao pregovarački proces sa Srbijom”

0
Printscreen/YouTube/Kvaka23

(Beta) – Publicista iz Prištine Veton Suroi potvrdio je da će biti savetnik pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom.

On je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao je da je angažovan u svojstvu “spoljneg savetnika za potrebe pregovaračkog procesa”.

“Stojimo na raspolaganju vladi za potrebe pregovaračkog procesa, kad god bude potrebno. To je interaktivni proces koji, kao i svaki postupak savetovanja, ima razmenu mišljenja. Ovde se radi samo o pregovaračkom procesu. Vladi je ponuđđen određeni broj ljudi, vlada je tražila određeni broj ljudi, postignut je sporazum i stvoren je ovaj tim”, rekao je Suroi.

Naveo je da tim savetnika nema izvršna ovlašćenja već može da savetuje na zahtev premijera Aljbina Kurtija i zamenika premijera Besnika Bislimija.

“Autorstvo zaključenja sporazuma sa Srbijom pripada premijeru i zamenika premijera pošto su oni dobili poverenje naroda”, rekao je Suroi. 

Dodao je da ne predstavlja političke koalicije, već da će samo dati svoje mišljenje.

Ocenio je da dijalog mora biti završen “potpunom normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, ravnopravnim Kosovom koje živi u miru sa svojim susedima i koje otvara vrata NATO i EU integracijama”.

Suroi je kritikovao Hašima Tačija koga je optužio da je “uzurpirao” pregovarački proces sa Srbijom.

“Tači je uzurpirao i kontrlisao dosadašnje pregovaračke procese. Šteta koju su napravili Tači i njegovi timovi je veoma velika”, ocenio je publicista.