“Vesti koje dolaze iz SAD su užasne”: Kanadski premijer o odluci američkog Vrhovnog suda o abortusu

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

(Beta) – Premijer Kanade Džastin Trudo ocenio je sinoć kao “užasnu” odluku Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na abortus na saveznom nivou.

“Vesti koje dolaze iz Sjedinjenih Država su užasne”, objavio je Trudo na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Trudo je dodao da vlasti i političari nemaju pravo da određuju ženama “šta smeju, a šta ne smeju” da rade u vezi sa svojim telom, i da će njegova vlada nastaviti da podržava pravo žena na izbor u vezi sa abortusom.

“Nijedna vlada, nijedan političar ili muškarac ne treba da govore ženi šta sme, a šta ne sme da uradi sa svojim telom. Hoću da žene u Kanadi znaju da ćemo se uvek boriti za njihovo pravo na izbor”, napisao je Trudo.

Vrhovni sud SAD je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.

Kako izveštava kanadski javni servis CBC, pitanje zakonitosti abortusa bilo je tema mnogih političkih rasprava u Kanadi, posebno u opozicionoj Konzervativnoj partiji Kanade. Mišljenja prvaka kanadskih konzervativaca o abortusu su podeljena, i variraju od velike podrške odluci Vrhovnog suda SAD, do najoštrijeg protivljenja bilo kakvoj zabrani abortusa.