Veštačka inteligencija dovršiće Betovenovu Desetu simfoniju: “Napredak je impresivan, ali kompjuter ima još mnogo toga da nauči”

0
Foto: Profimedia

Poseban kompjuter dovršava Betovenovu Desetu simfoniju, pošto je veliki kompozitor u svojoj beležnici pre smrti 1827. godine ostavio tek nekoliko nota, odnosno samo početak simfonije.

Tim muzikologa i programera nastoji da dovrši delo uz pomoć veštačke inteligencije, uoči 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

“Napredak je impresivan, iako kompjuter mora još mnogo toga da nauči”, navodi Kristina Zigert, šef arhiva u Betovenovoj kući u njegovom rodnom gradu Bonu, prenosi britanski Telegraf.

Zigertova veruje da bi Betoven odobrio ideju, jer je i sam bio inovator, podsećajući na njegove kompozicije za instrument koji proizvodi zvukove vetra i za udaraljke.

Ona tvrdi da taj rad neće uticati na Betovenovo muzičko nasleđe, jer ga niko neće smatrati delom njegovog opusa.

Simfoniju koju radi kompjuter biće izvedena 28. aprila naredne godine u Bonu, gde će biti održana centralna svečanost za u čast Betovena, koji je obeležio period romantizma u klasičnoj muzici, navode agencije.

Betoven je počeo da radi na Desetoj simfoniji dok je pisao Devetu, koja uključuje slavnu “Odu radosti”. Međutim, ubrzo je odustao od Desete simfonije, ostavljajući samo nekoliko zabeleški i nacrta pre nego što je umro u 57. godini.