Vest dana iz Moderne: “Naša vakcina protiv korone efikasna u 94,5 odsto slučajeva”

0
Foto: Profimedia

Nekoliko dana nakon velike objave američkog Pfizera o učinkovitosti njihove vakcine protiv koronavirusa, slične vesti stižu i od drugog američkog proizvođača – Moderne.

Njihova je vakcina pokazala gotovo 95-odstotnu učinkovitost, objavili su iz te kompanije pozivajući se na prve rezultate istraživanja.

Iz Moderne su objavili kako je ovo sjajan dan i kako uskoro planiraju zatražiti odobrenje za upotrebu njihove vakcine.

Ta je kompanija sprovela istraživanje na 30.000 osoba u Sjedinjenim Državama. Polovini su date dve doze vakcine, sa razmakom od četiri nedelje, a ostatak je primio plasebo. Podaci se baziraju na prvih 95 osoba koje su razvile simptome covida-19, a iz kompanije poručuju kako je vakcina učinkovita u 94.5% slučajeva.

Moderna Inc je još prošle nedelje saopštila da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv covida-19, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju efikasnosti vakcine.

Moderna koristi sličnu “messenger RNA” tehnologiju kao Pfizer.

Podsetimo, prošle nedelje su kompanije BioNTech i Pfizer objavile da su preliminarne analize pokazale kako je njihova vakcina učinkovita u 90 odsto slučajeva, u koliko može sprečiti da se razviju simptomi covida-19.

U testiranjima koje su sproveli učestvovalo je oko 43.000 dobrovoljaca. Vakcina koju su razvili BioNTech i Pfizer jedna je od 11 koje su trenutno u završnoj fazi ispitivanja.