Vesna Savić Đukić, UNICEF Srbija: Za sadašnje i buduće generacije

  KSS i UNICEF zajedno za izgradnju dečjih igrališta

  0

  UNICEF ima dugu tradiciju saradnje sa sportskim organizacijama širom sveta, sa sportskim klubovima, sportskim savezima i sportistima. Polazna osnova naše saradnje sa svetom sporta je Konvencija o pravima deteta, čiji član 31. garantuje deci pravo na odmor i slobodno vreme, na igru i rekreaciju, učešće u kulturno-umetničkim aktivnostima.

  U celom svetu radimo sa decom, roditeljima, nastavnicima, vladama i partnerskim organizacijama kako bi se osiguralo pravo na igru za svako dete. UNICEF je lider u sprovođenju programa sport za razvoj koji je, kroz sportske aktivnosti, u poslednjih pet godina obuhvatio 10 miliona dece u preko 40 zemalja.

  U Srbiji postoji jaka sportska kultura i zato se UNICEF u Srbiji u svojim programima oslanja i na snagu sporta. Sport ima pozitivan uticaj na decu i mlade, na njihovo zdravlje i učenje, osnažuje ih da se bore za  pobedu, ali i da prihvate poraze, da budu istrajni, imaju veru u sebe i u timski rad.

  Košarka, kao najtrofejniji sport u Srbiji, ima poseban značaj. Generacijama je predvode velikani koji znanjem, zalaganjem, verom u dres ostavljaju bogato nasleđe generacijama koje dolaze.

  Saradnja između KSS i UNICEF-a uspostavlja se u godini kada naša reprezentacija učestvuje na Svetskom prvenstvu u Kini i kada se u svetu obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta. Ujedinjuje nas želja da što više devojčica i dečaka izađe na igrališta i sportske terene, gde će sa svojim vršnjacima i porodicama uživati u igri i sticanju važnih životnih veština.

  Povezuje nas i plava boja. Za KSS, to je boja koja će krasiti dres naših reprezentativaca u Kini. Za UNICEF, to je boja koja predstavlja nadu za svako dete.

  Zato, hajde da se povežemo ujedinjeni u plavo! Ispratimo zajedno naše košarkaše na put u Kinu i kupovinom karte za utakmicu sa Litvanijom, 10. avgusta u Štark areni, pomozimo izgradnju inkluzivnih igrališta za decu u Srbiji.