„U Srbiji je uveden politički monopol, a svaklo ko ga narušava je napadnut“, rekla je sociološkinja Vesna Pešić za N1 i dodala da je to možda način da vidimo kako je bilo živeti pod režimom bivšeg albanskog doživotnog predsednika Envera Hodže.

Pešić je rekla i da ne oseća strah zbog poziva na razgovor u policiju zbog tvita koji je pre nekoliko dana objavila, a zatim i obrisala.

Ona je u Danu uživo rekla da joj je na informativnom razgovoru u policiji bilo postavljeno oko pet pitanja, od kojih je na neke dala odgovore, dok je za neke rekla da na njih neće da odgovori.

Ponovila je da je taj tvit odmah obrisan, na sugestiju, i pre nego što je i pomislila da može biti shvaćen pogrešno, a upravo ono na šta je upozorena se i desilo.

„Ja sam rekla da, u tviteraškom smislu, taj tvit više ne postoji, ako ga odmah obrišete, ne možete da odgovorite na taj tvit, jer ne postoji… A ja sam ga izbrisala, ne zato što sam mislila da to što sam rekla bi moglo da izazove bilo kakvu sumnju u to što sam rekla, naravno da sam mislila da nam ništa ne ostaje nego da se upucamo u glavu“, rekla je.

„Verovatno će izjava koju sam dala ići tužiocu, postoji zapisnik koji će njemu biti dostavljen, ako misli da ima nešto, on će terati dalje, ako ne, neće. Spremna sam na sve“, navela je Pešić.

Ona je rekla da tviter koristi u večernjim satima kao zabavu.

„Nekako mi malo imponuje da u ovim godinama postanem tako velika državna opasnost“, rekla je ona, dodavši da ipak jeste neprijatno biti pod napadima.

„Sada imamo prilike da vidimo kako to izgleda kad se uvede apsolutni politički monopol kao ovde. Pa gde ste videli monopol kao ovde da neko formira i svoju opoziciju“, upitala je.

Pešić smatra da trenutnu situaciju u političkom životu odlikuje potpuno drugi način vladanja, nego sve ono što smo živeli pre ovoga.

„To su organizovane trupe za maltretiranje građana i strašno me nervira kad neko priča kako je to kontinuitet. Ovaj sebi dozvoljava da proziva građane imenom i prezimenom. To je apsulutno zabranjeno, jer ti imaš svu moguću vlast. Oni i ne shvataju šta to znači, ako neko sa toliko moći proziva nekog građanina imenom i prezimenom“, upozorila je ona.

Politički monopol je takav, kako je rekla, da je to kao da imamo „jednu robnu kuću i sve moramo da kupimo u toj robnoj kući“.

„Kako je to biti aktivan u politici sada, to pomislim, kako je biti Marinika Tepić, zamislite. Svaki dan prođem pored kioska i vidim ‘Đilas napada s Albancima Srbiju’, znači pišete šta vam padne na pamet… U skupštini redom napadaju, gde je tu crvena linija“, upitala je ona, nazivajući tabloide „kerberima“.

„Tu nema nikakvih ograničenja i to je slično iskustvo kao kod Envera Hodže“, ocenila je Pešić.

Podsetivši i na napade na glumca Branislava Trifunovića, ona je rekla da je to „progon ljudi“.

„Kakva je opasnost za njih Branislav Trifunović? To je prostakluk napadati ljude na taj način, a to su neki ljudi koji grade karijere na tom prostakluku, to je radikalska Srbija koju živimo. Kad dno dođe na površinu, to su ti koji hleb svoj zarađuju tako što laju na sve redom“, dodala je ona.

Pešić kaže da smo otišli „daleko, daleko unazad“ u sistem koji je ukinuo ne samo institucije, nego i neke relativno poštene izbore.

Komentara

 1. Petar
  24. јануар 2020. 11:52

  Gospodjo, Znas onu Vasu himnu: siri dalje! Tup! Tup! Tup! Jel to ona politicka izuzetnost!

 2. Zeljko
  25. јануар 2020. 10:03

  Nisam fan Vucicev ali se mora priznati da je neke stvari pokrenuo. Treba sagledati i okolnosti nemozete za sve kriviti Vucica.Trece najvaznije svi kriticari samo ruse Vucica ali niko nema konkretni plan sa druge strane koce doci poslje Vucica da li ste sigurni da nece doci jos gori .Pogledajte malo regiju recimo politicka desavanja Most , Zivi zid , sad zadnje vrijeme G-din Skoro. Nebi bilo lose da malo sagledate i proslu vlast mozda je i ona kriva za ovo sto se sada desava na politickoj sceni Srbije.

 3. Stojan
  26. јануар 2020. 20:04

  Pa ako ste stari i ne imponuje Vam zašto onda iznosite takvo mišljenje.Zar treba biti akademski gradjanin a to ne razumeti.Nikada Vi niste bili ono što mislite da Vas čini izuzetnim,šta ste Vi uradili za gradjanje Srbije.Tačno je da netreba biti ovca za klanje ali je zalosno da ovca samo egzistira na račun onih za koje misli da su ovce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.