Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole: “Razvijamo mrežu organizacija i pojedinaca koji menjaju društvo na bolje”

1
Foto promo

Sa generalnom direktorkom Beogradske otvorene škole (BOŠ) Vesnom Đukić razgovarali smo o radu ove organizacije civilnog društva, povezivanju i saradnji poslovnog, javnog i civilnog sektora u Srbiji i o tome kako BOŠ gradi svoju mrežu partnera i na koji način doprinosi razvoju našeg društva. Bilo je reči i o godišnjoj konferenciji Move.Link.Engage, obrazovnom programu Studije budućnosti, kao i o obeležavanju važnog jubileja za ovu organizaciju.

Beogradska otvorena škola aktivno radi već skoro 30 godina u našem civilnom društvu i stvara promene. Kakve su vaše priče o promenama i ko je tu sve uključen?

Kontinuirano radimo na stvaranju boljeg društva i u tom poduhvatu nismo sami, već uključujemo one na koje se promene odnose. Prepoznajemo organizacije, institucije i kompanije spremne da menjaju i unapređuju sebe, svoje okruženje i zajednicu i razvijamo partnerske odnose sa njima. Baš zato smo, samo u poslednjih nekoliko godina, stvorili mrežu pokretača promena koju čini preko 450 organizacija civilnog društva i medija iz svih delova Srbije, sa kojima direktno radimo svakoga dana. Oni se, kao i mi, bave najrazličitijim temama od važnosti – od zaštite životne sredine, omladinske politike, unapređivanja zapošljivosti do problema koji su specifični za određenu lokalnu zajednicu od Subotice, preko Zaječara, Užica do Niša i Prijepolja – kroz njihov predan rad dolazimo do svih naših građana. Na taj način, zajedno stvaramo promene.

Ističete da su civilni sektor i organizacije civilnog društva neophodni akteri u svim procesima. Koliko je važna podrška toj strukturi društva?

Podrška civilnom društvu je veoma važan deo naših aktivnosti i kada govorimo na tu temu izdvojila bih samo neke od naših projekata – „Aktivni građani – bolje društvo” koji podstiče veće učešće građana u procesima javnog zagovaranja, zatim „Zeleni inkubator” koji direktno utiče na osnaživanju kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, kao i projekat „Dijalog promena” u čijoj je osnovi uspostavljanje partnerstva između civilnog i javnog sektora. Dok recimo projektom „Mladi i mediji” težimo da povežemo medije i omladinske sektor kako bi dodatno osnažili mlade da oni budu nosioci demokratskih procesa, i na ovaj način se trudimo da pružimo finansijsku, mentorsku i ekspertsku podršku različitim organizacijama civilnog društva iz cele Srbije. BOŠ kao mentor i partner, samo u 2021. godini, neposredno sarađuje sa preko 90 organizacija civilnog društva i medija.

Vaša tradicionalna konferencija Move. Link. Engage. (MLE) godinama okuplja brojne pokretače promena iz cele Srbije. Da li ste zadovoljni onim što ste imali priliku da postignete kroz MLE konferencije?

Dugoročnije i snažnije uvezivanje pokretača društvenih promena bila je primarna ideja iza naše sedme Move.Link.Engage. konferencije, koja je po mnogo čemu bila drugačija. MLE su obeležile priče građana sa druge strane, onih koji ne čekaju da neko drugi reši problem umesto njih, onih koji se ne plaše da istupe i pozovu na odgovornost. Apsolutni fokus je bio na građanima i njihovim inicijativama za čist vazduh, pravima dece i mladih, za unapređenje položaja žena, dostupne socijalne usluge, kao i medijske slobode. Bilo je reči i o unapređenju instrumenata i praksi saradnje civilnog društva i nosioca vlasti, prihvatanju organizacija civilnog društva kao legitimnog i neizostavnog partnera u procesima donošenja odluka i rešavanja problema u zajednici, kao i o povratku visoko-obrazovanih pojedinaca. Ove teme su važne i tiču se svih nas, a priče aktivnih građana bile su motivišuće i pokazale su da su male pobede uvod u velike. Posebno nam je drago što naš rad godinama partnerski podržava Švedska, kroz direktnu podršku našim inicijativama.

Move.Link.Engage. konferencija završena je dodelom diploma studentima i studentkinjama 28. generacije Studija budućnosti. Kakav je ovo program i koje benefite donosi mladima?

Studije budućnosti su akademski program po kojem je Beogradska otvorena škola prepoznata, pre svega u akademskim krugovima, ali najbolje oslikava ono što BOŠ jeste i šta nudi mladima! Suština ovog programa jeste inovativni pristup neformalnom obrazovanju kroz pružanje znanja i veština potrebnih za budućnosti. Sam program osmišljen je tako da se znanja i veštine stiču i dele na jedinstven način, potpuno drugačiji od onog na šta su studenti navikli tokom formalnog obrazovanja. Mogu sa velikim ponosom da istaknem da je ovaj program iznedrio neke od najtalentovanijih i najvrednijih pojedinaca koji su danas zaslužni za brojne uspehe i napretke u našem društvu, budući da zauzimaju važne pozicije u poslovnom, javnom i civilnom sektoru.

Koliko ima alumnista BOŠ-a i da li su oni i dalje uključeni u rad Beogradske otvorene škole?

Naša BOŠ Alumni mreža danas broji više od 1.300 baš takvih pojedinaca koji su i dalje aktivno uključeni u naš rad. Danas svi članovi i članice Upravnog odbora BOŠ-a dolaze iz naše Alumni organizacije, što pokazuje ne samo njihovu privrženost Studijama budućnosti, već i uključenost u celokupni rad i postignuća Beogradske otvorene škole. Veoma se radujemo skorom upisu jubilarne 30. generacije – jer kako mi volimo da kažemo, ne učimo za školu već za život!

Kada razgovaramo o posvećenom radu dugom skoro tri decenije, kako planirate da obeležite ovaj važan jubilej i da li imate neki cilj koji želite da BOŠ ostvari u narednim godinama?

Sklonimo smo da verujemo onoj staroj poruci da najbolje tek predstoji! Kroz naš rad, osnažujemo pojedince da budu aktivni građani i pokretači društvenih promena kreiranjem i primenom programa obrazovanja, istraživanja i informisanja. Istovremeno, radimo na unapređenju procesa razvoja i sprovođenja javnih politika u oblastima kao što su energija, klima i životna sredina, unapređivanje zapošljivosti, omladinska politika, evropske integracije, dobro upravljanje. Ove teme su nam prioritetne zato što prosečnog građanina naše zemlje pogađaju na svakodnevnom nivou, te zaslužuju dodatnu pažnju. Jubilej ćemo proslaviti podsećajući se našeg primarnog cilja – izgraditi bolje društvo zasnovano na znanju, odgovornosti i poštovanju javnog interesa kroz uključivanje sva tri sektora društva – javnog, poslovnog i civilnog.

1 KOMENTAR

  1. Veliki tekst, a nema ništa šta je konkretno ova NVO uradila. Samo prazne priče za velike pare.

Comments are closed.