Vesićeva direktna poruka: “Uspeh SNS na gradskim izborima je moj rezultat”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Dosadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se oseća odgovornim za rezultat Srpske napredne stranke (SNS) od 38 odsto glasova na beogradskim izborima, ističući da je to “njegov rezultat”.

“Nikad nijedna stranka, izuzev naše, nije osvojila više”, rekao je Vesić novinarima u Skupštini grada Beograda, komentarišući to što je SNS osvojila šest odsto manje glasova nego 2018. godine. 

Vesić je rekao da je Predsedništvo SNS za gradonačelnika predložilo Aleksandra Šapića i da će svi odbornici te stranke poštovati tu odluku i da će u ponedeljak, ukoliko dodju na sednicu Skupštine grada, svi glasati za njega.

“Ja sam član ozbiljne političke stranke i mi kada donesemo odluku ko su naši kandidati, mi svi stojimo iza toga. Aleksandar Šapić će sutra glasovima naših odbornika biti izabran za gradonačelnika”, kazao je on.

Govoreći o parlamentarnim izborima i eventualnoj funkciji na republičkom nivou, Vesić je naglasio da ti izbori još uvek nisu gotovi i da će se više znati “nakon što se završi španska serija u Velikom Trnovcu”, gde je došlo do trećeg ponavljanja izbora.

Vesić je u Skupštini grada predstavio “Izveštaj o radu 2013-2022”, koliko je proveo na pozicijama gradskog menadžera i zamenika gradonačelnika, i istakao da je jedna od najvažnijih stvari koja je uradjena bila promena pravca razvijanja grada, objašnjavajući da je umesto širenja na periferiju, grad sišao na reke.

Kazao je da Beograd postaje “grad za ljude”, izgradnjom pešačkih zona, uredjenjem parkova, fasada i dodao da bi do kraja godine Beograd trebalo da dobije javne bicikle.

Vesić je istakao i rešavanje infrastrukturnih problema grada, osvrćući se na Beogradski metro, BG voz, obilaznicu oko Beograda i projekte poput fabrika za preradu otpadnih voda od kojih su neke već u izgradnji.

Kada je budžet grada u pitanju, dosadašnji zamenik gradonačelnika naglasio je da je, zaključno sa petkom 17. junom, u gradskoj kasi ostalo više od 19 milijardi dinara, a da je dug grada prema socijalnim i ugroženim kategorijama ostao nula dinara.

Naglasio je da Beograd danas ima 160 procenata više turista nego 2013. godine, kada je došao na gradsku funkciju.

Govoreći o projektima koji bi do 2030. trebalo da budu gotovi, Vesić je izdvojio metro, novu beogradsku železnicu, linijski park, prosečnu platu od 200.000 dinara, industrijski park u Borči, 40 novih vrtića, dva tunela, sedam mostova, pet fabrika za preradu otpadnih voda, potpuno ekološki vozni park javnog prevoza, muzej Nikole Tesle na Dorćolu, Centar kreativne industrije, Terazijsku terasu i 100 novih malih parkova.

Istakao je da nije srećan što nisu svi ti projekti završeni, ali da je srećan što su neki od njih bar započeti.

Kazao je da je za osam godina i sedam meseci, koliko je u gradskoj vlasti, zasadjeno 250.000 sadnica, a odgovarajući na pitanje novinara, dodao da se broj posečenih stabala “meri u stotinama”, ali naglasio da nema tačan podatak.

Vesić je dodao i da su gondola na Kalemegdanu i jarbol na Ušću projekti koji će se “sigurno raditi”, iako ih nije predstavio u svom izveštaju o radu.

On je zahvalio svima sa kojima je saradjivao i poželeo sreću budućoj gradskoj vlasti, ističući da se nada da će nastaviti da radi na projektima koji su započeti.

Vesić o intervjuu Dijane Hrkalović

Član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić izjavio je danas da, nakon intervjua bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović za Objektiv, očekuje da tužilaštvo preduzme korake koji su u skladu sa zakonom i da ministra odbrane Nebojšu Stefanovića i ostale pomenute sasluša i proveri njene tvrdnje.

“Mi smo uređena, pravna zemlja. Ja ne mogu sada da znam šta će tužilaštvo da uradi, oni su nezavistan organ u odnosu na izvršnu vlast, ali ono što ja očekujem je da se te tvrdnje (provere). To je nešto najmanje što mora da se dogodi posle jednog takvog intervjua”, rekao je Vesić za televiziju Pink.

Po njegovim rečima, bio je “blago šokiran” nakon gledanja intervjua na portalu Objektiv i dodao da to “nije intervju nekoga sa ulice, nego nekoga ko je bio na važnim položajima”.

“Na kraju krajeva, ona je i optužena za vrlo ozbiljna krivična dela, tako da njena priča sasvim sigurno ima mnogo veću težinu nego da to kaže neko ko nema nikakve veze sa tim događajima”, rekao je Vesić.

Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem je u intervjuu za dnevni list i portal Objektiv, između ostalog, optužila bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji je aktuelni ministar odbrane, da je štitio grupu Veljka Belivuka i učestvovao u prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.