Vesić: “Za stanare iz Vidovdanske biće izgrađena nova zgrada po hitnom postupku”

6
Printscreen/YouTube/ RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, na osnovu Zakona o prirodnim katastrofama.

Vesić je za televiziju Prva izjavio da će vlasnici stanova u Vidovdanskoj dobiti u novoj zgradi stanove iste kvadrature, a da će svoje vlasništvo nad stanovima u urušenoj zgradi preneti na grad, koji će zatim potraživati naknadu štete na svoje ime od investitora susedne zgrade, zbog čije je izgradnje došlo do urušavanja.

“Svih sedam vlasnika stanova moraju da prihvate istovremeno taj predlog, oni su ga danas prihvatili”, rekao je Vesić i dodao da će stanari urušene zgrade biti smešteni u prazne gradske stanove gde će moći da žive dok se ne završi nova zgrada.

On je dodao da odluka o tome da li će moći da pokupe svoje stvari iz urušene zgrade “nije na gradu jer je Sektor za vanredne situacije zabranio ulaz u zgradu”, i da će o tome biti zatraženo mišljenje Građevinskog fakulteta.

“Na osnovu stava Građevinskog fakulteta uradićemo sve što je moguće. Mi kao grad ćemo izneti njihove stvari koje ćemo čuvati u gradskom magacinu”, rekao je Vesić.

On je rekao da od potpisivanja ugovora treba oko dva meseca za izradu projekata nove zgrade.

“Nadam se da će u roku od godinu dana da uđu u svoje stanove”, rekao je Vesić.

Zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušila se 16. jula, zbog zidanja objekta pored nje zbog koga je bila iskopana velika rupa.

Prilikom prvog urušavanja nije bilo povređenih a stanari su evakuisani, da bi se urušavanje zgrade nastavilo i u narednim danima.

6 KOMENTARA

 1. Ништа од наведеног нема везе са тим да град нешто уради или не, већ да се поднесе рачун за трошак и утврде одоговрни. А зашто је изостала помоћ градских власти можете да се питате у бар 50 оваквих идентичних случајева по граду, као рецимо ономе у Дубљанској, такође на Врачару, где станари годинама плаћају станарине за “социјални” смештај. Питање је само како у неким случајевима држава има начина да свој трошак надокнади, а у некима не (верованто неке од “инвеститора” познају боље) ?

  • Sve ce biti jasnije kada se vidi koliko stanova ce da bude u novoj zgradi. Da li mislite da ce napraviti istu takvu i toliku, kakva je i bila?

   • Уопште ме не интересује колика ће бити направљена зграда, већа, мања, или иста. Мене интересује ко и на основу којих ингеренција има права да из фонда за накнаду штета од природних катастрофа зида приватне станове зарад срушених зграда из разлога сопственог немара ? Па овај тако може да сруши пола Београда и да се после договара коме колико квадрата, а све на рачун грађана ! Да ли је то функција градских власти ?

 2. Господин, заменик градоначелника, је обавезан и да пореским обвезницима у Београду објасни каква је веза између групе криминалаца, који су срушили туђу зграду и природне катастрофе ? И чије ће брљотине грађани да плаћају ?

  • Ок, да нпр. град ништа не уради на ову недговорност општинских инспекција и бахатог инвеститора, вероватно бисте питали: “Зашто је изостала помоћ градских власти?” Није ли сврха власти помоћ грађанима? Држава ваљда има начина да свој трошак надокнади од одговорних за ово рушење.

   • Nije svrha vlasti pomoć građanima, ako se ta pomoć vrši kršenjem zakona. Ne radi se o prirodnoj katastrofi, a odgovornih ima najviše u gradskoj upravi. Ako se radi po zakonu, morali bi da odgovaraju svi odgovorni u graskoj upravi, a štetu bi trebali ONI zajedno sa INVESTITORIMA da nadoknade uplatom u gradski budžet, uz otpuštanje sa posla, zabrane vršenja posla u svim državnim službama, a političari koji su na rukovoećim mestim u gradu bi trebalo a budu lustrirani na bar 10 godina.

Comments are closed.