Vesić: “Stanari Bloka 37 su u pravu, ponuda Grada da se investitor obešteti i dalje važi”

2
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da su u potpunosti u pravu građani koji protestuju protiv izgradnje zgrade u novobeogradskom Bloku 37 i poručio investitoru da još stoji ponuda da ga grad obešteti za ulaganja.

Stanovnici Bloka 37 nastavili su da protestuju zbog izgradnje velike zgrade ispred zgrada u kojima žive, nakon što je austrijska kompanija “Durst” prekršila dogovor s gradom da se radovi pauziraju dok se ne pronađe rešenje.

“Moja pozicija nije nimalo laka, investitor ima sve dozvole i ima pravo da gradi. S druge strane, ja mislim da zgradi tog gabarita nije mestu u Bloku 37 jer ona potpuno zatvara sve zgrade tamo”, rekao je Vesić za TV Prva.

Vesić je istakao da je grad spreman da obešteti investitora za novac koji je uložio na toj lokaciji.

“Ta moja ponuda još uvek stoji, ukoliko je spreman da razgovaramo. Grad je spreman da tu ponudu brzo realizuje. Na taj način je rešen problem sa parkom na Banovom brdu”, naglasio je Vesić.

Vesić je rekao da investitor nije trebalo da prekrši dogovor i nastavi radove već da sačeka odgovor nadležnih na upite građana da li je građevinska dozvola za taj objekat izdata u skladu sa zakonom.

“Moja poruka investitoru je da sačeka, da stoji ponuda grada i da neće izgubiti novac. Beograd zavisi od investicija, da se gradi i ne možemo na svakom mestu da zaustavljamo gradnju. Ovde sam stao na stranu građana jer su u potpunosti u pravu. Neverovatno kolika je ta zgrada i ne znam kako je došlo do toga da se dozvoli da se tu podigne takva zgrada”, istakao je Vesić.

Vesić je pozvao građane da budu dostojanstveni i da ne nasedaju na provokacije, “naročito političke”.

2 KOMENTARA

  1. “Neverovatno kolika je ta zgrada i ne znam kako je došlo do toga da se dozvoli da se tu podigne takva zgrada”, istakao je Vesić.” Сада је твој посао да ангажујеш институције које су по закону већ морале да реагују, да се до детаља утврди како су издате дозволе да се ту гради такав објекат и да се следствено томе поднесу одговарајуће пријаве и изврши накнада штете из имовине оних који су то дозволили. А не “појео вук магарца”. Шта има неко из Обреновца, Раковице,… итд., да плаћа својим градским порезима и таксама то што је неко на Новом Београду узео мито и издао дозволе ? Све је то лепо што ћете ви из градског буџета да надокнадите грађевинским фирмама штету, али то је само пола решења. Целокоупно је када се тај новац врати у градски буџет од оних који су мешетарили. Е то је онда успостављено тек пола система одговорности за јавне функције, а целокупан је тек онда када више никоме унапред не пада на памет да тако нешто ради.

  2. gospodine Vesicu a ko je izdao tavu dozvolu i uz ciju saglasnot investitoru za zgradu koja ce svojim gabaritima ne samo naruziti taj deo grada vec obesmisliti ostale gradjevine i stanare okolnih zgrada. Drugo, kao obestecenje nudite nadoknadu investitoru od poreskih obveznika, umesto da krenete od izdavaoca dozvole i ine administracije da se utvrdi ko je i zasto i za koliko izdao ovakvu dozvolu. Beograd stari deo, je na brdascima pa su ranije arhitekte vodile racuna da se ne zaklanjaju vidici te se Beograd prema rekama spustao stepenasto. Beograd na vodi kada je svojevremeno planiran trebalo je da ima niske zgrade, i puno zelenila kako ne bi se uklopio u sistem vidokruga koji je postojao. Beograd na vodi sadasnji je nesto sto strci i zaklanja vidik celom Beogradu, lepo osimisljeno zar ne, pamet i sagledavanje potrebe ljudi da imaju otvorene vidike a ne beton i skucen prostor. Ali ko pita struku i ko pita gradjane kada imamo strucnjake na najvisim mestima u drzavi, Rijaliti ide dalje.

Comments are closed.