Vesić: “Nosite maske u prevozu, imamo kamere možemo da vidimo…”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Duska Stefanovic/MO)

Više od deset hiljada ugostiteljskih objekata u Beogradu tokom protekle noći poštovalo je odluku da od 23 do 6 sati ne obavljaju svoju delatnost, dok u svega dva slučaja ta odluka nije poštovana, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“Juče je bio prvi dan sprovođenja novih mera, a mi smo kontrolisali rad više od desetak hiljada ugostiteljskih objekata. Vlasnici svega dva bara su se pravdali da nisu znali da je ta odluka stupila na snagu, što je nemoguće, te radnje su odmah zatvorene i napisane su prijave za kršenje komunalnog reda. Vlasnici tih barova treba da znaju i to da su poslate prijave Policiji, jer osim što su prekršili komunalni red, ugrozili su i zdravlje građana, pa odgovaraju krivično po Zakonu o zaštiti zdravlja građana”, pojasnio je Vesić za tv Pink, prenosi Beoinfo.

“Nosite maske u prevozu, imamo kamere”

On je podsetio da od sutra počinje kontrola poštovanja odluke nošenja maske u javnom gradskom prevozu.

“Pre devet dana je doneta preporuka da se nose maske u gradskom prevozu i zaista većina građana koja koristi gradski prevoz nosi maske. Nažalost uvek ima ona manjina koja misli da je pametnija od epidemiologa i zbog njih su morale da budu donete kaznene mere. U svim našim autobusima imamo kamere zbog bezbednosti putnika i vozača, te iz našeg Operativnog centra možemo da vidimo da li u nekom autobusu ima ljudi bez maske. Sanitarna inspekcija Mnistarstva zdravlja je nadležna za kažnjavanje jer je u pitanju zdravstveni protis, a Komunalna milicija će asistirati u tom poslu”, istakao je Vesić.

Moja molba je, kazao je Vesić, da oni građani koji nisu nosili maske u gradskom prevozu od sutra počnu da ih nose, mada bi trebalo već od danas.

“Nema razloga da se primenjuju kaznene odredbe jer želimo da zaštitimo zdravlje svih građana i da zajedno izađemo iz ovog talasa epidemije kako bismo se što pre vatili normalnom životu. Maske nisu nikakav hir, već obaveza i način da se zaštitimo od širenja epidemije”, poručio je zamenik gradončelnika.

Postavljanje kreveta u Areni sutra

On je rekao da je počelo čišćenje i dezinfekcija Štark arene, te da će vojska sutra početi sa postavljanjem kreveta.

“Arena treba da primi 500 zaraženih sugrađana, a razlog otvaranja ovog objekta je da bi se rasteretili kapaciteti ostalih bolnica. Na taj način bi oni koji imaju lakšu sliku mogli da budu tu, a ne u bolnicama. Tako će se osloboditi kreveti za one koji imaju komplikcije. Arenu ćemo brz pripremiti da bude bolnica i iskreno se nadam da u njoj neće biti pacijenata kao što nije bilo ni prošli put, ovo se radi preventivno, jer mi smo odgovorna vlast koja se priprema za svaku situaciju. Verujem da će sve ove mere dati rezultate tako da ćemo Arenu i sve drugo vratiti u normalno stanje”, naglasio je Vesić.

Vesić je apelovao na Beograđane da razumeju da se nalazimo u žarištu i dodao da je 82 odsto zaraženih u Srbiji iz Beograda.

“Moramo da budemo disciplinovani, da čuvamo sebe i druge, da nosimo maske i pridržavamo se svih propisa. Nadam se da će dve sedmice biti dovoljne da izađemo na kraj sa ovim talasom epidemije”, zaključio je Vesić.

1 KOMENTAR

  1. “Nema razloga da se primenjuju kaznene odredbe jer želimo da zaštitimo zdravlje svih građana i da zajedno izađemo iz ovog talasa epidemije kako bismo se što pre vatili normalnom životu. Maske nisu nikakav hir, već obaveza i način da se zaštitimo od širenja epidemije”, poručio je zamenik gradončelnika. Да ли неко може овом лику да објасни да не могу сви да носе маске. Да се хронични болесници у аутобусима гуше са њима.

Comments are closed.