Vesić: “Država će konačno moći da obnovi ovu zgradu. Beograd radi projekat rekonstrukcije Кomande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao tender za projekat rekonstrukcije zgrade Кomande vazduhoplovstva u Zemunu, koja je oštećena u NATO bombardovanju.

“Do 4. avgusta ove godine dobićemo kompaniju koja će za Grad Beograd izraditi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ovog zdanja koje uživa status spomenika kulture. Zgrada Кomande vazduhoplovstva površine 15.000 kvadrata sagradjena je 1936. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, na mestu zgrade nekadašnje Vojne komande u Zemunu”, rekao je Vesić za TV Hepi, navodeći da je vrednost tendera 18,2 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, ta zgrada predstavlja jedno od najoriginalnijih dela arhitekte Brašovana i značajno je delo jugoslovenske moderne u periodu izmedju dva svetska rata.

On je rekao da je sramota da ova zgrada nije obnovljena iako su prošle 22 godine od bombardovanja.

“Ova zgrada nije u nadležnosti Grada, ali je biser srpske arhitekture i nismo više mogli da je gledamo neobnovljenu. Zavod za zaštitu spomenika već je uradio projekat statike koji je pokazao da zgrada može da se obnovi. Кada završimo projekat rekonstrukcije, država će konačno moći da obnovi ovu zgradu”, rekao je Vesić, a preneo Beoinfo.

d