Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da Beograd više nije žarište koronavirusa, a da se Beograđani pridržavaju usvojenih epidemioloških mera.

On je naveo da je prestonica pre desetak dana imala oko 50 odsto ukupnog broja zaraženih u Srbiji, a da je danas taj procenat na oko 25 odsto, sa tendencijom daljeg pada.

„Inspekcija i komunalna milicija su stalno na terenu, obilaze ugostiteljske objekte, tržne centre i javni prevoz. Mogu da kažem da se građanke i građani Beograda u velikom procentu pridržavaju propisanih mera“, istakao je Vesić za TV Prva.

Takođe je istakao da je zdravlje ljudi najvažnije, ali i podsetio da nove restriktivne mere utiču na ekonomiju.

„Samo u sektoru usluga u Beogradu radi oko 40.000 ljudi, čija su radna mesta u ovom trenutku ugrožena. Nadamo se da nove mere dati potrebne rezultate i da će trajati što kraće. Suština je da nađemo meru između ekonomije i zaštite zdravlja stanovništva“, ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je Grad Beograd doneo odluku da za svoje poslovne prostore smanji kiriju zakupa za 50 odsto u decembru i januaru.

„Ova mera će Grad Beograd koštati oko 350.000 evra, s ciljem da poslodavci obezbede plate svojim zaposlenima. Apelujemo na privatne vlasnike, kao i kompanije da istu meru primene kako bi se pomoglo zakupcima da prežive ove teške dane“, naveo je Vesić.

Кada je reč o radu vrtića, Vesić je istakao da će ona nastaviti da rade, da se u njima poštuju striktne mere, te da u vrtićima trenutno boravi oko 40 odsto dece. Kada je reč o ustanovama kulture, on je rekao da je gradski sekretar za kulturu održao sastanke sa direktorima beogradskih pozorišta, kako bi uspeli da svoj rad prilagode novim merama.

On je istakao da će nova kovid bolnica u Batajnici, koja je završena za četiri meseca omogućiti da se rasterete bolnice u Beogradu, podsetivši da u vreme korone građani imaju potrebu da leče i druga obolenja.

Najavio je završetak konkursa za novih 150 komunalnih milicionera. To, prema njegovim rečima znači bolji komunalni red u prestonici, veću zaštitu građana od buke, nepropisnog parkiranja.

Takođe je naglasio da za vreme pandemije nije stalo ni jedno gradilište u Beogradu, uz zaštitu zaposlenih.

„Radi se Bulevar patrijarha Pavla, takođe regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, kao i nova autobuska stanica na Novom Beogradu. Radi se Ulica cara Dušana, kao i Savski trg. Do 25. decembra će biti završen spomenik Stefanu Nemanji, dok će tokom januara biti završen kompletan trg“, zaključio je Vesić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.