Završena je rekonstrukcija još jednog simbola Beograda – spomenika Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike. Skele i mreže oko spomenika Mihailu Obrenoviću skinute su sinoć u kasnim večernjim satima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podseća da je danas 10. jun, dan kada je pre 152 godine knez Mihailo Obrenović ubijen.

„Odlučili smo da na ovaj dan spomenik bude završen, kako bismo na taj način odali počast svemu što je knez Mihailo uradio“, ističe Vesić ze RTS.

Kaže da je spomenik podignut 1882. godine i da je za 138 godina, koliko stoji na centralnom beogradskom trgu, čišćen samo dva puta – poslednji put 1986. godine.

„Ovo je najtemeljitije čišćenje i najtemeljitija rekonstrukcija koja je urađena. Konačno je skinuta ona patina koja je pokrivala reljefe Konstantina Jovanovića koji prikazuju delove srpske istorije“, kaže Vesić. 

Zamenik gradonačelnika Beograda ističe da se sada mogu videti i svi detalji skulpture kneza Mihaila – dela italijanskog vajara Enrika Pacija, poznatog po čuvenom Danteovom spomeniku u Firenci.

Urađena je i rekonstrukcija postamenta i četiri kandelabra pored spomenika.

Goran Vesić kaže da je sa postamenta skinuto mnogo grafita različitih natpisa.

„Nadam se da će se oni koji pišu grafite uzdržati pisanja na spomeniku knezu Mihailu i da ćemo ga svi zajedno čuvati“, kaže Vesić. 

Najavljuje da će Beograd, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u narednih godinu dana dobiti i nekoliko novih spomenika – Stefanu Nemanji, Mihajlu Pupinu, kralju Aleksandru Karađorđeviću i Diani Budisavljević.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.