Veselina Veljovića neće teretiti zbog “pozivanja na otpor”: “Nema elemenata krivičnog dela…”

0
Foto: Profimedia

U navodima koje je savetnik crnogorskog predsednika i bivši šef policije Veselin Veljović izneo u autorskom tekstu, nema elemenata krivičnog dela”, saopšteno je iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici.

Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici tvrdi da Veljović autorskim tekstom nije počinio krivično delo iz njihove nadležnosti, prenose podgoričke Vijesti.

„U predmetu koji je VDT u Podgorici samoinicijativno formiralo povodom navoda u autorskom tekstu V. V, objavljenog u dnevnom listu ’Pobjeda’ pod naslovom ’Vidimo se na Cetinju’, ovo tužilaštvo je u fazi izviđaja saslušalo V. V. u svojstvu građanina, a potom zatražilo dostavljanje drugih neophodnih podataka relevantnih za donošenje odluke, a nakon što su ovom tužilaštvu dostavljeni svi traženi podaci, ocenjeno je da u navodima iznetim u predmetnom tekstu nema elemenata krivičnog dela iz nadležnosti ovog tužilaštva“, navodi se u odgovoru koji potpisuje državna tužiteljka Lepa Medenica.

Partije vladajuće većine i čelni ljudi vlasti optužili su Veljovića za raspirivanje netrpeljivosti, pozivanje na otpor, proteste, nemire…

Veljović je 16. avgusta saslušan u podgoričkom VDT-u – koje je preuzelo predmet izviđaja od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) – zbog navoda iz autorskog teksta, da je „sveta dužnost i obaveza“ svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih Cetinjana i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno u prestonici.