Vešanje kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu: Obešene lutke kao rekacija na blajburšku misu

0
Fotografija s početka decembra (Profimedia)

Kod Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas su postavljene obešene lutke, koje simbolizuju žrtve ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj performans je reakcija na najavu da će se u subotu, 16. maja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na inicijativu iz političkog vrha Hrvatske, održati misa žrtvama Blajburga, koju će predvoditi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Brojne organizacije, političke stranke, javne ličnosti i građani osudili su služenje mise za blajburške žrtve u Sarajevu, ocenivši da se radi o pokušaju revizije istorije i relativizacije fašističkih zločina.

Iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvali su građane da masovnim protestom u tišini 16. maja u 12 časova na Trgu BiH, na mestu gde je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. obesila 55 antifašista, odaju poštu “žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945”.

SABNOR je pozvao građane da mirno i dostojanstveno odaju poštu ubijenim žrtvama i tako izraze svoju građansku veru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija, preneo je portal Radio Sarajevo.

(Beta)