“Verujemo da nas čeka izraelski scenario. U ponedeljak novi sastanak Kriznog štaba”

1
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da epidemiološke mere nisu drastično pooštrene, kako su neki lekari to zahtevali, jer je do skoka broja novobolelih došlo i u Izraelu na početku vakcninacije, kao sada u Srbiji, ali da je epidemiološka situacija sada u toj zemlji “odlična”.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba, Gojković je uporedio epidemiološku situaciju u Izraelu i Srbiji i dodao da je cilj da se dodje po poboljšanja situacije u Srbiji kao u toj zemlji.

“Ako uspemo da izbegnemo eksponencijalno povećanje (zaraženih), očekujemo da broj novozaraženih počne da opada. Ista epidemiološka situacija bila je i u zemljama u kojima je sada stanje odlično, poput Izraela koji je vodeći u imunizaciji i za koga se može reći da svi prepisuju kako su oni radili”, naglasio je on.

Gojković je naveo da su epidemiološke mere danas pooštrene kako ne bi došlo do “eksponencijalnog” rasta broja zaraženih, a da će se njihov rezultat videti od dve do tri nedelja od uvodjenja.

“Već sam rekao da analizom epidemiološke situacije utvrdjeno da imamo blago povećanje broja zaraženih u poslednjih sedam dana. (…) Ono što je dobro je da nema eksponencijalnog povećanje broja zaraženih, što bi govorilo da mere ne rade posao”, kazao je Gojković.

Gojković je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se mere usvojene danas produže na 14 ili 21 dan.

Naglasio je da u Srbiji nije bilo nijednog smrtnog slučaja nakon primanja obe doze vakcine protiv korona virusa.

“Ali, apelujem da niste bezbedni. Sve dok onaj ko je vakcinisan nema odredjen broj antitela koji može da vam pomogne da nemate tešku kliničku sliku i da dodje do smrtnog ishoda”, dodao je on.

Navodeći da je najveći broj vakcinisanih u većim sredinama, Gojković je kazao da u manjim sredinama postoje problemi poput “lošijeg transporta i prevoza ljudi” do mesta za vakcinaciju zbog čega će kako je najavio, biti otvoreni novi punktovi za imunizaciju.

“Probaćemo da što više medicinskih radnika izvedemo na teren kako bismo pomogli i slabije pokretnim gradjanima”, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Upitan da li je britanski soj virusa postao dominantan u Srbiji, on je rekao da je taj soj sigurno prisutan ali i dodao da to sada “nije toliko bitno”.

“Krivac za sve ovo što se dešava je virus, sve moguće mutacije ali najveći krivci su ljudi koji se ne pridržavaju mera. Ako se najveći deo sveta vakciniše u najkraćem orku uz maksimalno poštovanje mera, uspećemo da izadjemo na kraj sa problemom mutacije. Ako želimo da se vratimo životu pre decembra 2019, odnosno marta 2020. godine, jedini spas je vakcinacija”, dodao je Gojković.

1 KOMENTAR

Comments are closed.