Verski analitičar: Očekujem da Porfirije neće dopustiti da se crkva poistoveti s režimom

0
(BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/MO)

(Beta) – Verski analitičar Vladimir Veljković izjavio je da očekuje da će Porfirije, danas izabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve, “imati mudrosti da zadrži autonomiju crkve i da se crkva neće u potpunosti poistovetiti sa režimom, jer je to sada najvažnije”.

“Kako su pisali i tabloidi, očigledno je da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije imao podršku režima u Srbiji, ali smatram da će biti svestan toga, kao i opasnosti za autonomiju Crkve koje odatle mogu proisteći, te da će pokazati nezavisnost u nekim pitanjima u odnosu na aktuelni režim”, rekao je Veljković.

Veljković smatra da bi neka druga ličnost, naročito u sadašnjoj političkoj situaciji i u Srbiji, i u regionu, imala “više uspeha”, međutim smatra da to ne mora da znači da će novi patrijarh “u svemu aktuelnoj vlasti”.

Ocenio je da je očigledno da se izabrani episkop proteklih meseci ubrajao u one koji su imali razumevanja za sadašnju vlast u Srbiji, a “bilo je i više nastupa… Porfirija koji su to potvrđivali”.

“Mislim da među episkopatom nije preovladalo mišljenje da se dođe do kompromisnog rešenja: da ne bude izabran patrijarh koji je u javnosti percipiran na taj način, ali to se nije desilo”, kazao je on.

Po njegovim rečima, za sada nema nekih drugih komentara na izbor patrijarha, a još nema nikakvih komentara o tome kako se glasalo, da li je to proteklo u redu i, ako tako i ostane, “možemo smatrati da je izbor mitropolita Porfirija zapravo izbor episkopa Srpske pravoslavne crkve”.