“Verodostojno, trajno i poverljivo…”: Makron insistira na primirju dve sukobljene strane u Libiji

0

Francuski predsednik Emanuel Makron insistira na potrebi da primirje između sukobljenih strana u Libiji bude “verodostojno, trajno i proverljivo”, saopštila je danas Jelisejska palata.

Makron je to rekao u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji će danas u Moskvi okupiti Fajeza al-Saradža, šefa libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju Ujedinjene nacije, i njegovog rivala komandanta Kalifa Haftara.

Dva libijska rivala danas će se sastati u Moskvi da potpišu primirje, izjavio je visoki libijski zvaničnik, a to je potvrdilo i rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Turski ministri spoljnih poslova i odbrane danas će razgovarati sa svojim ruskim kolegama u Moskvi u okviru zajedničkog napora da se posreduje u mirovnom sporazumu.

Pregovori slede posle primirja koje su predložili Rusija i Turska, a koje je počelo da se primenjuje u nedelju, u prvom prekidu neprijateljstava u više meseci. Obe strane su odmah počele da prijavljuju kršenje primirja što je povećalo strahovanje da se neće održati.

Razne strane snage podržavaju dve libijske rivalske vlade i u poslednje vreme počele su više da se uključuju u sukob u toj zemlji.

Vladu na istoku zemlje podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Italija i Katar podržavaju vladu u Tripoliju koja je pod ofanzivom Haftarovih snaga.

Putin je juče telefonom razgovarao sa Makronom i italijanskim premijerom Djuzepeom Konteom. Kremlj je saopštio da su naglasili potrebu da se poštuje prekid vatre koji je stupio na snagu u nedelju i podržali su planirani samit o Libiji u Berlinu.

Putin je o Libiji razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je posetila Moskvu u subotu. On je pozdravio nemački plan da se održi mirovni samit o Libiji u Berlinu početkom ove godine.

(Beta)