“Veoma smo srećni što Tramp odlazi, on je tiranin”: Predsednik Irana pozvao Bajdena da “otvori novu stranicu” u odnosima dve zemlje

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da je “veoma srećan” što predsednik SAD Donald Tramp napušta Belu kuću.

“Neki kažu da su uzbuđeni zbog gospodina (novoizabranog predsednika SAD Džoa) Bajdena. Ne, to nismo, ali smo veoma srećni da vidimo Trampa da ode”, rekao je Rohani na sastanku u Teheranu koji je prenosila televizija. 

Nazivajući Trampa “tiraninom”, Rohani ga je optužio da je stvorio prepreke da bi sprečio Iran da nabavi vakcine protiv kovid-19. 

Iranski predsednik Hasan Rohani pozvao je ranije Bajdena da “otvori novu stranicu” u odnosima sa Iranom. Iran i SAD su prekinuli diplomatske odnose 1980, ali je došlo do približavanja 2015. kada je u Beču potpisan međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, za vreme predsednika Baraka Obame. 

Međutim, Tramp je 2018. izveo zemlju iz tog sporazuma u ime “maksimalnog političkog pritiska” na Iran nakon čega su dve zemlje od juna 2019. bile dva puta na ivici rata.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500