Veliko spremanje: Bajden ukinuo Trampovu hitnu naredbu za izgradnju graničnog zida

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden ukinuo je vanrednu naredbu koju je bivši predsednik Donald Tramp koristio da opravda izgradnju graničnog zida, saopšteno je iz Bela kuće.

Bajden je u pismu predsednici Predstavničkog doma američkog Кongresa Nensi Pelosi napisao da je utvrdio da “proglašenje nacionalne vanredne situacije na našoj južnoj granici nije bilo opravdano”.

“Takođe sam najavio da će politika moje administracije biti da se novac poreskih obveznika više ne preusmerava za izgradnju graničnog zida i da se pažljivo pogledaju svi resursi koji su u tu svrhu usvojeni ili preusmereni”, napisao je Bajden.

To je poslednji u nizu koraka koje je preuzeo Bajden kada je u pitanju preispitivanje Trampove politike po pitanju izgradnje zida prema Meksiku i naredio prestanak svih radova dok se Trampove odluke ne preispitaju.

Tramp je naredbu o vanrednoj situaciji na granici izdao početkom 2019. godine čime je olabavio ograničenja u korišćenju sredstava poreskih obveznika, i otvorio put da preusmeri ta sredstva prvobitno namenjena drugim agencijama.

Tramp je ideju o graničnom zidu plasirao još tokom svoje predsedničke kampanje, neprekidno insistirajući da će Meksiko platiti njegovu izgradnju.