Veliko međunarodno priznanje za najvažniju autohtonu sortu vinove loze u Srbiji. Prokupac dobio svoju Riedel čašu

1
Foto Promo

Crvena vina od prokupca, sorte duboko ukorenjene u istoriju srpskog vinarstva, dobila su posebno međunarodno priznanje i stala rame uz rame sa nekim od najcenjenijih i najtraženijih svetskih vina. Čaša vrhunskih performansi od najfinijeg kristala, namenjena tipovima vina Barolo i Barabersco, kao i pino noarima iz velikih apelacija Burgundije kao što su Echézeaux, Chambolle Musigny, Vougeot, Nuits Saint Georges, Pommard i Vosne-Romanée, odabrana je kao savršena čaša i za domaću sortu prokupac.

Čašu je proizvela austrijska kompanije Riedel, apsolutni lider na globalnom tržištu vinskih čaša. Time je prokupcu, kao i vinarima i vinskoj tradiciji Srbije odato priznanje za autentičnost i kvalitet koji može da se takmiči sa najboljim vinima sveta.

Zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, prva količina specijalno brendiranih Prokupac Riedel Performance čaša već je stigla u Srbiju.

Tim povodom Beograd je posetio Stefano Canello, potpredsednik kompanije Riedel i predstavio čašu i njene performanse profesionalcima iz vinskog sveta, somelijerima i ugostiteljima. Tokom jula meseca prve čaše će naći put do vinarija i ugostitelja koje imaju prokupac u ponudi. Čaša je postala deo Riedel kataloga koja se koristi širom sveta, što je još jedan način za promociju prokupac vina.

Prokupac je sorta vinove loze koja je u poslednjoj deceniji prošla kroz pravu renesansu, danas vrednovana kao jedna od najperspektivnijih autohtonih sorti Evrope. Od prokupca se proizvode upečatljiva crvena vina sa puno voćnog i začinskog karaktera, koja dolaze u nekoliko različitih stilova, sposobna za dugo odležavanje i razvoj u boci. To su prepoznali i neki od najuglednijih vinskih stručnjaka iz sveta, pa prokupac godinama unazad na takmičenjima biva vrednovan najvišim ocenama, trofejima i medaljama.

Vinarija Ivanović najpoznatija je po svojim vinima upravo od ove srpske autohtone sorte, a njihov Prokupac se smatra „zlatnim standardom“. Na njenom čelu nalazi se Ivan Ivanović, predstavnik četvrte generacije porodice u proizvodnji vina, zajedno sa sestrom Nadeždom. Godišnje proizvedu između  40.000 i 50.000 boca vina, koje nose nekoliko različitih etiketa, a osnovu proizvodnje čine dve srpske autohtone sorte grožđa: Prokupac i Tamjanika.

Vinariju Ivanović je davne 1919. godine osnovao Dragoslav, a proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta do danas nije prekinuta. Porodica Ivanović godinama pokazuje da se od Prokupca dobijaju odlična vina i smatra se najzaslužnijom za njegovo očuvanje na prostoru Župe i Srbije uopšte. Vinifikacija crvenih vina izvodi se na tradicionalan način, nakon čega vina odležavaju 12 meseci u hrastovim buradima od 500 litara. Iskustvo je pokazalo da za Prokupac to predstavlja idealnu zapreminu. 

Tradicija se nastavlja. Plan za budućnost je proizvodnja od najviše 100.000 boca, i da svo grožđe bude iz sopstvenih zasada. Vinarija se nalazi u Aleksandrovcu, a vinogradi iz kojih dolazi grožđe rasuti su po Župi. Grožđe dolazi iz naših, ali i iz vinograda kooperanata iz župskog vinogorja sa najlepših južnih padina u okolini Aleksandrovca, Drenče, Ržanice i brda Varina. U proseku, vinogradi su stari 60 godina, s tim da je najmlađi sađen 2017. godine, a najstariji kasnih 1920. godina. Negujemo stil prirodne proizvodnje, što podrazumeva korišćenje savremene tehnologije i enoloških preparata u najmanjoj mogućoj meri – objašnjava Ivanović i dodaje da je stara kuća u kojoj se nalazi vinarija, i u kojoj Ivanovići i danas žive, zaštićeni spomenik kulture i svedoči o tradiciji i vinarskim precima. Tako se, kaže, i našla na svim etiketama koje dolaze iz vinarije.

Vinarija Ivanović je organski sertifikat stekla 2021. godine za premium vina iz berbe 2020. godine pa nadalje, čime je postala proizvođač prvog organskog vina iz Župe. Vredno rade na proširenju kapaciteta proizvodnje kroz izgradnju novog podruma, kupovinu nove opreme i solarnih panela čime nastavljaju sa  primenom savremenih tehnologija u proizvodnji. Time je ova porodična vinarija osluškujući prirodu, ali i savremene trendove u vinarstvu, kroz unapređenje procesa proizvodnje nastavila svoj put čuvara tradicije.

U tome im je  pomogao i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu koji je pružio tehničku podršku za pripremu aplikacije i biznis plana za program investiranja, zahvaljujući kome je Vinarija Ivanović dobila povoljniji kredit sa USAID DFC garancijom u ProCredit banci. 

Prokupac se već šestu godinu zaredom proslavlja na manifestaciji svetskog Dana prokupca u kojoj učestvuje sve više vinarija koje gaje Prokupac, sve više ugostitelja koji u svojim vinskim kartama imaju vina od prokupca, a inostrani vinski stručnjaci i winemaster-i sve više pričaju o Prokupcu kao nečemu što mora da se proba u Srbiji. USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu je kroz podršku ovakvih promotivnih aktivnosti i edukacije mladih somelijera o ovoj vrhunskoj domaćoj sorti pomogao afirmaciju prokupca kao vrhunske domaće sorte grožđa kojom Srbija postaje prepoznatljiva na svetskoj vinskoj sceni.

1 KOMENTAR

  1. Prokupac, donet sa Hilandara. Ime dobio po svetom Prokopiju, po kome i grad Prokuplje nosi ime. Živeli.

Comments are closed.