„Alphabet Inc’s Google“, krovna Guglova firma, prekida suradnju s Huavejem, javio je Rojters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Još nije reč o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako veliki udarac za azijsku kompaniju, koja se poslednjih nedelja našla na udaru Donalda Trampa.

Napomenimo da se ova odluka Gugla odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona koje proizvodi Huavej.

Huavej će tako izgubiti pristup za apdejt telefona koji imaju Android. Takođe, izgubiće pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

„Huavej će moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama“, rekao je izvor za Rojters.

Detalji ovog prekida saradnje još se dogovaraju u Guglu, piše Rojters.

Iz Huaveja zasad nisu imali komentar.

Huavej će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim rečima, imaće pristup onim koje su označene za slobodno korišćenje.

Gugl će prestati da pruža bilo kakvu tehničku podršku i saradnju Huaveju.

Iz Huaveja su već rekli kako su poslednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korišćenje Androida. Neki delovi te tehnologije, kako su rekli iz firme, već se koriste u Kini.

Podsetimo, Huavej se u nedelji za nama našao pod snažnim udarima Donalda Trampa.

Američki predsednik sredinom nedelje je proglasio „vanredno stanje u zemlji“ kako bi zabranio, prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama, da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocenjene kao rizične, što najpre pogađa Kinu.

Prema saopštenju Bele kuće, Trampova uredba namerava da „zaštiti Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorišćavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama“. Njom se ministru trgovine daje moć da „zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj bezbednosti“.

Današnja odluka Gugla mogla bi imati posledice za Huavej u celom svetu.

Komentara

 1. nesa
  20. мај 2019. 09:33

  znaci, da ne bacamo pare na nove android telefone vec da sacekamo novi operativni sistem...bitka je pocela. ishod je poznat...

 2. Petar
  20. мај 2019. 14:16

  Jadni huawei. Sigurno su se veoma nasikirali. Jao, šta će sada?

 3. vesna
  21. мај 2019. 11:51

  auuu.. gubici u milijardama za google..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.