Veliki skok u broju zaraženih u Italiji: Više od hiljadu u jednom danu, ne zna se da li je zbog popuštanja mera…

0
Foto: Profimedia

Veliki skok u broju potvrđenih slučajeva koronavirusa zabeležen je u najteže pogođenoj oblasti u Italiji što je doprinelo najvećem dnevnom porastu broja zaraženih u zemlji u poslednjih nekoliko dana, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Italijansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 1.033 novozaraženih potvrđeno u Lombardiji od ponedeljka uveče, što predstavlja veći deo od 1.402 nova slučaja u zemlji u poslednja 24 časa. Poređenja radi, poslednjih dana dnevni broj zaraženih u Lombardiji bio je nekoliko stotina.

Italija ima ukupno 221.216 zaraženih koronavirusom. Stručnjaci navode da je pravi broj verovatno mnogo viši ukazujući da mnogi ljudi sa blagim simptomima često ne budu testirani.

Vlasti su do večeras zabeležile 172 preminulih pacijenata za 24 časa, čime je ukupan broj umrlih 30.911. Gotovo polovina tih slučajeva je u Lombardiji, gde je epidemija počela u zemlji u februaru.

Zdravstveni zvaničnici nestrpljivo čekaju brojeve dnevno zaraženih kasnije ove nedelje da bi utvrdili da li je delimično ublažavanje restrikcija od 4. maja izazvalo porast stopa zaraze.

(Beta)