Profesori Ekonomskog fakulteta Danica Popović i Milojko Arsić, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, akademik i član Fiskalnog saveta Pavle Petrović, arhitekta Dragoljub Bakić, samo su neki od ljudi koji su napadnuti isključivo zbog svojih izrečenih stavova. Vlast na to gleda kao na odgovor neosnovanim kritikama, ali da li se lične uvrede i lažne kvalifikacije zaista mogu svrstati u domen polemike o bitnim društvenim temama? Poslednji napadi ponovo su aktuelizovali pitanje o odnosu vlasti, konkretno predsednika Aleksandra Vučića prema intelektualnoj eliti i kritičarima, ne samo njegove već i svih ranijih vlasti.

Geneza Vučićevog odnosa prema intelektualcima varirala je godinama, da bi ovih dana kulminirala izjavom da je to „lažna elita“ i da „prezire te ljude“. Ne treba zaboraviti da je Vučić, na izvestan način, došao na vlast kada su intelektualci okrenuli leđa Borisu Tadiću na predsedničkim izborima 2012, zagovarajući „bele listiće“. Mnogi i danas smatraju da je taj, svojevrsni bojkot glasanja za Tadića, doprineo pobedi Nikolića i kasnijem formiranju vlade u kojoj je Vučić prigrabio lidersku ulogu, uprkos tome što je bio prvi potpredsednik zadužen za borbu protiv korupcije.

Čitajte veliko istraživanje u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. jula. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.