Veliki požar u južnoafričkom parlamentu u Kejptaunu: “Nije pod kontrolom, pojavljuju se pukotine u zidovima i stubovima…”

0
Printscreen/YouTube/AFP News Agency

Veliki požar izbio je u nedelju ujutru u zgradi južnoafričkog parlamenta u Kejptaunu.

Vatrogasci su bili prisutni u zgradi jer su oko 7.30 časova po lokalnom vremenu primećeni veliki plamen i ogroman oblak dima.

„Krov se zapalio, a zgrada Narodne skupštine takođe gori“, rekao je portparol gradske službe za vanredne situacije, a prenosi Gardijan.

“Požar nije pod kontrolom i prijavljene su pukotine na zidovima zgrade“, dodao je on.

Član gradskog odbora za bezbednost rekao je lokalnim medijima da je uzbuna podignuta oko pet časova ujutru i da je 36 vatrogasaca na licu mesta zatražilo dodatnu pomoć za suzbijanje požara.

“Požar je izbio u kancelarijama na trećem spratu i proširio se na salu Narodne skupštine”, saopstilli su iz vatrogasne službe i dodali da, za sada, nema povređenih u požaru.

Domovi parlamenta u Kejptaunu sastoje se iz tri dela. Prvobitna i najstarija zgrada završena je 1884. U novijim dogradnjama, izgrađenim tokom dvadesetih i osamdesetih smeštena je Narodna skupština.

U aprilu prošle godine, požar je opustošio deo biblioteke Univerziteta u Kejptaunu u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkog arhiva.