Veliki poklon svim čitaocima: Knjiga o Dragom Jovanoviću, srpskom Huveru; Neredi u doba pandemije: Buka i bes; Da li je virus zaista oslabio – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a sve čitaoce očekuje veliki poklona: treća i poslednja knjiga u ediciji "Velike biografije". Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Igor Pavićević; Profimedia

PROTESTI – Kako su kontradiktorne poruke, odsustvo bilo kakvog plana i nastup predsednika Vučića u kojem je najavio novi policijski čas na ulice izveli masu spremnu i da se potuče s policijom? Ko je, uopšte, činio demonstrante i šta je zajedničko – sem privođenja – onima koji su hteli da sede i pisali šaljive transparente i onima koji su nosili krstove i ikone? Koliko je tu “ubačenih elemenata”? Kome je upućena teza vlasti da su se umešale i “strane službe”? A šta su za to vreme radile “domaće službe” i da li je policija morala da upotrebi prekomernu silu? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

DŽEKI ČEN – “Vučić je opoziciji oteo politiku, stranke, ljude, a sada je na putu da im otme i jedino što im je preostalo – proteste”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

DRAGI – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju knjigu o Dragom Jovanoviću koju je napisao Veljko Lalić.” Kada bi neki književnik hteo da napiše knjigu o kamufliranju, o lopovima, lažovima i pustolovima, ne bi trebalo ništa drugo da radi nego samo da posmatra Dragog Jovanovića. To bi, verovatno, bila najbolja knjiga te vrste…”

Naslovna strana novog Nedeljnika

SMAJLOVIĆ – “Nisu Vučićevi birači ti koji se u Srbiji osećaju obespravljenim, ogorčenim, bezglasnim i nesaslušanim”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Olako izgovorena mržnja” u novom Nedeljniku.

ŽIVOT S KORONOM – Zasada možemo da očekujemo da virus cirkuliše dosta ujednačeno tokom godine, sa periodičnim većim ili manjim talasima; s vremenom će se dostići nivo kolektivnog imuniteta koji će možda uticati na izraženiju sezonsku pojavu bolesti, kaže za Nedeljnik prof. dr Maja Stanojević, virološkinja, konsultantkinja Svetske zdravstvene organizacije i profesorka mikrobiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

GRIGORIJE – Nedeljnik je istraživao kako je i zašto je vladika Grigorije opet postao “državni neprijatelj broj 1”.

IDE GAS – U “audiciji” za heroja aktuelnih protesta pre neki dan plebiscitarno je pobedila Kristina Kljajić – “gaserka” sa Banjice i njeno spasavanje drugara od policije i posledični “fajt” sa žandarmerijom. Samo, šta im znači to “gaseri”? Tekst Branka Rosića o simbolima uličnih demonstracija, od Džoa Bageriste do neke nove dece.

Poslednja knjiga iz edicije “Velike biografije”

SUZOLIJERSTVO – “Predsednik Vučić je, kažu, odličan somelijer – ume da prepozna vino, sortu i godinu berbe grožđa kad otpije gutljaj iz čaše, dok sam ja, kako vreme života u Srbiji odmiče, sve bolji suzolijer”, piše Dragoljub Draža Petrović u novom “Zakopčavanju mita” u Nedeljniku.

VUKOSAVLJEVIĆ – Jedan deo razmažene beogradske čaršije navikao je da godinama u svim sistemima i pod svakom vlašću dobija velike sume novca i kada se tome stane na put, onda dobijate otvorene neprijatelje, kaže u intervjuu za Nedeljnik Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

ĆURUVIJA – Od samog ubistva Ćuruvije svedočimo ovoj vrsti spinovanja i pokušaja Slavkove diskreditacije koja ima za cilj da se opravda sve što mu je učinjeno – i njemu, i novinarima „Evropljanina” i „Dnevnog telegrafa”, i porodici… i nažalost, to se čini i danas, kaže za Nedeljnik Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

SNS / SPS – Koliko je ozbiljna svađa SNS-a i SPS-a možda ćemo videti već sledeće nedelje, jer je za ponedeljak zakazan sastanak Dačića i Vučića u okviru konsultacija za sastav nove vlade. Tekst o “problemima u raju” na srpskoj političkoj sceni u novom Nedeljniku.

KORPORATIVIZACIJA (2) – EPS, Telekom ili Srbijagas životare pod partijskom čizmom a mogli bi da budu biseri srpske privrede. Od svih bolnih reformi vladajuće partije najupornije izbegavaju da reformišu državna/javna preduzeća i u njih uvedu korporativno upravljanje jer bi tako same sebe razvlastile. Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

SREBRENICA – Prošle subote, obeležena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Sama manifestacija u Potočarima prošla je bez masovnog okupljanja, a zbog pandemije. U Srbiji je deo javnosti poslao poruku saučešća, dok drugi (veći) deo javnosti i dalje insistira na odbijanju kvalifikacije genocida iza koje stoji nekoliko međunarodnih sudova. Ipak, sve što se tiče Srebrenice nije nažalost lišeno dnevnopolitičkih zloupotreba. Tekst Muharema Bazdulja u novom Nedeljniku.

FILOLOŠKI – Prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta jedan dekan je dobio odluku da mora biti razrešen. Ali Ljiljana Marković, i pored povrede kodeksa profesionalne etike, ide na mesto savetnika u Ministarstvu prosvete. Tekst o Filološkom fakultetu u novom Nedeljniku.

SVETA SOFIJA – Počelo se sa zabranom prodaje alkohola u blizini džamija, nastavilo se tihim nametanjem vela kao obavezne uniforme žena, tolerisanjem kombinovanih islamskih brakova sa maloletnicama i promovisanjem zakona o prinudnim venčanjima, i na kraju je i Sveta Sofija došla na udar novog sultana. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića o Erdoganu i njegovom oku ka Zapadnom Balkanu u novom Nedeljniku.

POSTKORONAVIRUSNI SVET I SRBIJA – Kako će izgledati planeta, a kako Srbija kada sve ovo – ako sve ovo – bude gotovo? Da li su izlivi gneva i besa na ulicama samo nagoveštaj onoga što bi moglo da se dešava, ne samo u Srbiji, kako plodovi pandemije bivaju sve zreliji? Da li će atrofirati demokratija, da li će ljudska prava završiti na respiratoru (ako iko bude želeo da ih spasava!), da li će ekonomske nedaće biti tolike da će čak i zdravlje pasti u drugi plan? O svemu tome za Nedeljnik su govorili i pisali profesori, istoričari, filozofi, naučnici…

TERAPIJA – Trenutno se se ispituju tri pristupa ili tri leka za kovid-19: antivirusni lekovi koji bi uticali na sposobnost koronavirusa da se razmnoži u telu; lekovi koji smiruju imunski sistem – kako bi se sprečila njegova preterana reakcija i time oštećenje organa; antitela bilo iz krvi pacijenata ili napravljena u laboratoriji. Hoće li ijedan dati rezultate?

RODŽER – Lista političara sa kojima je sarađivao duža je od liste njegovih podvala, iako to deluje nemoguće. Lobirao je za Regana, za Džordža Buša starijeg, za Boba Dola, za Trampov lanac kazina… Portret Rodžera Stouna u novom Nedeljniku.

LORD VARIS – Zvezda serija “Igra prestola” i “Ubistva u Beču” i vatreni navijač Mančester junajteda Konlet Hil za novi Nedeljnik priča o fenomenima pop kulture, ulozi evnuha koja ga je proslavila, ali i o dvojici Nemanja koje gleda sa tribina Old Traforda.

VALJAREVIĆ – Kako su se Fric i Dobrila proveli na protestima čitajte u novom Nedeljniku u hit-kolumni Srđana Valjarevića.

BRANKA – Lice nedelje po izboru Nebojše Babića je Branka Katić.