Centralna proslava pedesetog rođendana Međunarodne manifestacije dece Evrope ,,RADOST EVROPE’’ održaće se od 2. do 5. oktobra 2019. godine u Beogradu. Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečji kulturni centar Beograd.

Ovogodišnji festival realizovaće se uz podršku brojnih sponzora, darodavaca i prijatelja, na čelu sa generalnim pokroviteljem kompanijom „Forma Ideale” iz Kragujevca, koja ima dugogodišnju tradiciju u realizaciji brojnih aktivnosti posvećenih deci i dečijem stvaralaštvu.

„Kao kuća posvećena deci uvek smo nailazili na podršku kako gradskih vlasti, grada Beograda, tako i sponzora. Ove godine imamo generalnog sponzora manifestacije, kompaniju Forma Ideale i puno drugih koji će deci i nama, organizatorima, pomoći da sve programe koji prate manifestaciju „Radost Evrope“ sprovedemo. Najveće interesovanje vlada za Gala koncertom na kome će se predstaviti 22 grupe. Ove godine predstavićemo i premijerno projekat „Beograd peva” kojim želimo da vratimo Male horove u škole“, istakla je Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra Beograd na konferenciji za medije povodom 50. manifestacije „Radost Evrope“

Obeležavanje jubileja počelo je početkom 2019. godine od kada su organizovani stručni skupovi, literarni konkurs, kreativne radionice, koncerti, izložbe i muzičko-scenski sadržaji. Nizom programskih aktivnosti napravljen je osvrt na prethodnih pedeset godina, kada je čuvena Donka Špiček, uz podršku svojih saradnika i gradske uprave, zacrtala trasu i započela putovanje u samo srce sreće i radosti igre, druženja, stvaranja i prijateljstva. Ovogodišnji slogan manifestacije je upravo „Put u središte sreće“, kao modifikacija naslova avanturističke knjige Žil Verna.

„Naša manifestacija raste i razvija se, prati novo doba, usvaja njegove novine, ali je uspešna i trajna zato što je od davne, 1969. godine, utemeljena na savremenim, trajnim vrednostima. Sama manifestacija „Radost Evrope“ od svog osnivanja nosi u sebi i evropske vrednosti, ali i vrednosti koje krase našu zemlju i Beograd: poslovično gostoprimstvo, negovanje prijateljstva, otvorena srca naših kuća, škola, porodica, čitavog grada“, poručila je Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora manifestacije.

Centralna proslava jubileja počeće karnevalom u centru grada – svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske i Ukrajine. Specijalni gosti sa drugog kontinenta biće deca iz Kine. Pored orkestra koji će predvoditi svečani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu (2. septembra, 13 časova) nastupiće mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji će zabavljati mališane. Narednog dana, u Dečjem kulturnom centru Beograd očekuju ih koncerti „Susreti prijateljstva“ na kojima će se muzičko-scenskim nastupima predstavljati deca iz dvadeset dve zemlje. Svoje najbolje nastupe, kako u kreativnom, tako i u izvođačkom i vizuelnom smislu, učesnici manifestacije prikazaće na spektakularnom Gala koncertu u Sava Centru 5. oktobra, od 18 časova.

„Priča o jubileju manifestacije Radost Evrope bila nam je aktivna tokom cele godine sa različitim aktivnostima, a drago nam je što su nam u centru svega deca. Ne samo ona koja su deo manifestacije, već i sva druga koja su bila deo naših aktivacija. Od otvaranja, pa sve do željno očekivane gala večeri, povezivaćemo decu iz 22 zemlje, družićemo se sa građanima na lepim događajima i podsetićemo ih koliko je važno da im podstičemo kreativnost i maštu“, istakla je Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije „Radost Evrope“.

Pored muzičko-scenskih programa, mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“ u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8). Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd ove godine stiglo je oko 3000 radova iz država sa skoro svih kontinenata – Argentine, Australije, Bugarske, Belorusije, Crne Gore, Kine, Češke Republike, Egipta, Grčke, Mađarske, Indije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Republike Severne Makedonije, Rusije, SAD, Slovenije, Slovačke, Srbije, Šri Lanke i Tajlanda. Ove godine gosti Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“ dolaze iz Slovačke i Rumunije, među kojima će biti dečak Samuel Strela, koji je 2017. godine dobio nagradu u individaulnoj kategoriji za svoj likovni rad (grafika). Po njegovom radu urađen je prvi mural – na zidu osnovne škole „Starina Novak“, kao početak obeležavanja pola veka postojanja manifestacije. Kako bi manifestacija i vizuelno živela narednih decenija biće oslikani murali na više beogradskih osnovnih škola, prenoseći na zidove autentične dečje likovne radove iz više od 40 zemalja širom sveta.

Pored zanimljivog festivalskog programa, mališane očekuje nezaboravno druženje i uspostavljanje prijateljstava koja mogu trajati ceo život. Dečji kulturni centar Beograd je zbog mnogobrojnih priča o drugarstvu sa Radosti Evrope ove  godine osmislio kampanju „Podeli priču“ (#podelipricu) na društvenim mrežama, koja poziva sve koji su nekada učestvovali u manifestaciji da podele svoje priče, uspomene, pisma i fotografije na mejl radostevrope@dkcb.rs. Ideja organizatora je da se zabeleže priče o drugarstvu koje manifestacija „Radost Evrope“ stvara već pedeset godina.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.