Velika studija potvrdila: Kortikosteroidi pomažu kod teških oblika kovida-19

0
Foto Profimedia

Velika studija potvrdila je da kortikosteroidi mogu da smanje stopu smrtnosti među pacijentima obolelim od kovida-19, piše Gardijan.

Lečenje teških pacijenata sa kovidom-19 kortikosteroidnim lekovima smanjilo je rizik od smrti za 20 odsto, pokazala je analiza sedam međunarodnih studija, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da ažurira svoje savete o načinima lečenja.

Analiza koja je objedinila podatke iz odvojenih ispitivanja, u kojima su davane niske doze hidrokortizona, deksametazona i metilprednizolona, pokazala je da steroidi uvećavaju stopu preživljavanja pacijenata sa kovidom-19, dovoljno bolesnih da bi bili na intenzivnoj nezi u bolnici.

“To je jednako preživljavanju 68 odsto najbolesnijih pacijenata sa kovidom-19 lečenih kortikosteroidima, u poređenju sa 60 odsto onih koji su preživeli a nisu primali kortikosteroide”, naveli su istraživači.

Džonatan Štern, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Univerzitetu Bristol, koji je radio na ovoj analizi, kaže: “Steroidi su jeftini i već dostupni lekovi, i naša analiza je potvrdila da su efikasni u smanjenju stope smrtnosti među najteže obolelim pacijentima kovida-19.”

On kaže da su istraživanja, sprovedena u Britaniji, Brazilu, Kanadi, Kini, Francuskoj, Španiji i SAD, pokazali dosledne rezultate, pokazujući da su ti lekovi bili korisni kod najtežih pacijenata, bez obzira na starost ili pol ili koliko dugo su osobe bile obolele.

Nalazi objavljeni u časopisu Američkog lekarskog udruženja potvrđuju rezultate objavljene u junu, kada je deksametazon proglašen prvim lekom za koji se pokazalo da može da smanji stopu smrtnosti među teško obolelima sa koronom.